Posts by Compromís X La Seu

Junts i ERC rebutgen potenciar els esports de muntanya a l’Alt Urgell

Compromís X Pirineu lamenta la impossibilitat d’arribar a acords amb Junts i ERC al Consell Comarcal

Junts i ERC porten a terme polítiques partidistes deixant de banda els interessos dels ciutadans

Ahir es va celebrar el ple del Consell Comarcal on el grup de Compromís va fer veritables esforços per arribar a punts d’entesa amb els grups al govern, Junts i ERC, en àmbits com la promoció econòmica, però la actitud extremista, radical i sectària de la presidenta, van impedir el debat i per tant el poder arribar a punts d’acord.

Compromís va presentar una moció per promocionar la formació en esports de muntanya. La moció demanava la creació d’una taula de treball amb presència de les administracions municipals i comarcal, el tècnics de promoció econòmica , el sector empresarial i experts en la matèria.

El conseller Toni Mas va defensar els motius pels quals era necessari un treball conjunt públic i privat amb persones amb destacada expertesa en la matèria per convertir l’Alt Urgell en un referent mundial en esports com l’escalada, el parapent i les aigües braves.

La moció ja havia estat aprovada a l’ajuntament de Peramola i molt ben rebuda pel sector, però lamentablement la Sra. Josefina Lladós, parlant en nom de tot l’equip de govern, va afirmar que ja s’hi estava treballant i, per tant, votaven en contra de la moció.

Els grup de Junts i ERC van presentar una moció conjunta, redactada per les cúpules centrals dels seus partits, en la que suposadament es volia mostra el rebuig a la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilitació del president Torra. Però en realitat la moció era una altra cosa: contenia set punts dels quals només un parlava del rebuig a aquesta sentència.

Alguns del punts parlaven de drets fonamentals amb el que tots els demòcrates hi estem d’acord (algú ho dubta?) com la democràcia, la separació de poders, la defensa dels drets fonamentals, la justícia… Altres punts contenien afirmacions com “l’Estat espanyol ens considera una colònia”, “l’Estat espanyol no ens respecta i ens discrimina a nivell cultural, econòmic i social”, “l’independentisme català és la única opció política capaç de garantir la democràcia, el progrés social i econòmic i la protecció de la cultura i les institucions”.

Davant d’una moció redactada, desconeixem si conscientment, per punts tan divergents, els consellers de Compromís van exposar la necessitat de votar-la per punts, tal i com es va fer en la mateixa moció a l’ajuntament de La Seu. Amb l’objectiu de trobar aquells punts en el que sí ens podem trobar i aconseguir així consensos encara que siguin parcials.

La rotunda negativa de la Sra. Lladós, així com els seus arguments, va deixar palesa la radicalitat a la que per desgràcia ja ens té acostumats aquesta persona, els seus objectius veritables i la seva incapacitat per presidir i representar a tots els urgellencs i urgellenques.

Per altra banda, el grup de Compromís va interpel·lar a l’equip de govern a complir la llei pel que fa a les competències dels diferents òrgans del Consell Comarcal.

En les últimes legislatures, Junts i ERC estan portant cap al Consell d’Alcaldes, on no hi està representada la oposició, la majoria de converses, decisions i actuacions amb rellevància comarcal. Era necessari recordar que l’únic òrgan amb capacitat de decidir i l’únic òrgan on es garanteix la representativitat és el Ple comarcal.

Compromís va recordar a l’equip de govern que cal respectar les institucions i sobre tot als ciutadans, i que desviant el poder cap a altres òrgans suposa degradar  la institució i menystenir als centenar de votants de Compromís de tota la comarca.

Per acabar, la consellera portaveu Carlota Valls va voler fer un prec per fer arribar ànims i suport a tres col·lectius. En primer lloc a tots els sanitaris que estan encarant la nova onada de la pandèmia amb condicions pèssimes derivades de les retallades dels governs convergents. Als equips docents de llars d’infants, escoles i instituts que, amb el seu esforç estan garantint l’educació presencial dels nostres fills, amb també recursos limitats; i, als empresaris de bars i restaurants que afronten una nova davallada d’ingressos amb la obligatorietat de tornar a tancar el que portarà a alguns a la ruïna econòmica.

La consellera i regidora de La Seu va reclamar també a l’Administració estar al costat de les persones, treballar per revertir les retallades en els serveis públics i dedicar més recursos per donar suport als nostres empresaris.

Compromís X Pirineu defensa la promoció dels estudis d’esports de muntanya

En el ple que es celebrarà avui el grup comarcal presentarà una moció amb propostes per la promoció d’aquests esports a la comarca

Els esports de muntanya, com l’escalada, el parapent i els esports d’aigües braves són ja  un motor econòmic a la nostra comarca que cal reforçar

En el ple que es celebrarà aquesta tarda al Consell Comarcal els consellers del grup Compromís pel Pirineu presentaran una moció amb propostes concretes per promoure i reforçar els esports de muntanya com a motor econòmic de la comarca. Aquesta moció ja ha estat aprovada per l’ajuntament de Peramola.

Davant les conseqüències econòmiques i socials que s’estan produint fruit de la pandèmia de la COVID-19 i que han comportat una pressió enorme als nostres sistemes públics de salut i benestar social, la majoria de les administracions públiques estan aprovant plans extraordinaris per a la reconstrucció o recuperació socioeconòmica que permeti fer front a la situació actual per reconstruir el futur de forma solidària i pròspera.

Entenem per equilibri territorial la igualtat d’oportunitats dels ciutadans i ciutadanes independentment del lloc on visquin. Tenir un país equilibrat significa, tal com estableix l’article 174 del Tractat de la Unió  Europea, el 130.2 de la Constitució Espanyola o el 46.4 de l’Estatut de Catalunya, garantir la diversitat dels seus paisatges, de les seves cultures, de les seves tradicions i de les seves formes ancestrals de gestionar un territori viu.

Els espais rurals i de muntanya són imprescindibles per garantir el futur de la nostra societat, d’ells depèn la qualitat de la nostra alimentació, la regeneració de l’aire que respirem, l’aigua que consumim, molta energia renovable que ens cal produir, i la preservació de la biodiversitat i de les cultures.

Cal garantir una vida digna per a qui decideixi habitar a l’entorn rural, complint així el principi constitucional d’igualtat, llibertat i no discriminació de la ciutadania, independent del lloc on visquin.

Pel conseller i regidor de Peramola Toni Mas “els esports de muntanya, com l’escalada, el parapent i els esports d’aigües braves són ja un motor econòmic a la nostra comarca i d’altres zones de muntanya i reforçar-los pot ajudar a corregir la despoblació del món rural”.

Davant aquesta situació i amb l’objectiu d’activar mesures per l’equilibri territorial els consellers de Compromís proposaran al ple la creació d’una taula de treball formada per representants polítics d’ajuntaments interessats i del Consell Comarcal, representants de l’àmbit empresarial esportiu, persones significades per la seva aportació a l’esport de muntanya i un tècnic del Servei de Promoció Econòmica del Consell Comarcal.

Aquesta taula tindria entre els seus objectius impulsar la creació de cicles formatius d’esports de muntanya com l’escalada, el parapent i altres esports de referència mundial a l’Alt Urgell. Estudis que podrien ser adscrits a la Universitat de Lleida (UdL) establint així una relació directa amb el nou estudi de grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) que el curs vinent es podrà cursar a la Seu d’Urgell.

S’establirien relacions amb el món acadèmic de diferents països per tal de fomentar que aquests estudis tinguin un caire internacional i pugui ser atractiu per alumnes provinents d’Andorra, França o qualsevol part del món; així com estudiar formules que permetin allotjar als estudiants provinents d’altres indrets, donant prioritat a la rehabilitació d’habitatges ja existents en els nostres municipis.

També col·laborar amb els ajuntaments i els centres formatius en l’adequació dels espais necessaris pel desenvolupament dels diferents esports, així com l’accés a aquests espais (condicionar camins i accessos a zones d’escalada, serveis i rescats); i participar en la redacció de projectes que puguin ser presentats tant a la Generalitat com a la Diputació per a que aquestes administracions puguin col·laborar econòmicament en el costos de qualsevol dels aspectes d’aquest projecte.

Per últim, fomentar la pràctica dels esports de muntanya en els infants de la nostra comarca mitjançant propostes a les escoles i a les entitats o empreses responsables de les activitats extraescolars i de lleure dels diferents municipis.

Compromís reclama un protocol per evitar l’ús partidista de les xarxes socials de l’Ajuntament

El perfil de Twitter de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va fer propaganda d’un missatge de Junts per Catalunya, membre de l’equip de govern.

Compromís exigeix neutralitat i que des de l’ajuntament es diferenciï entre els missatges institucionals i els missatges partidistes.

En el passat plenari celebrat el dilluns 5 d’octubre Compromís X La Seu va demanar explicacions a l’equip de govern  per haver compartit un missatge de Junts per La Seu des d’un perfil de l’Ajuntament. També va demanar un protocol de comunicació per evitar la utilització partidista de les xarxes socials de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

Aquest fet es va produir després del plenari del 14 de setembre. El partit de Junts per la Seu, membre de l’actual equip de govern amb el seu soci ERC, va publicar una notícia sobre el ple, la qual cosa entra dins de la normalitat.

El tema preocupant és que hores després, des del perfil oficial a Twitter de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell es va “retuitejar” la notícia, fent així propaganda d’un partit concret de l’equip de govern, Junts per la Seu.

Evidentment, aquest fet, mai vist abans, va trencar amb la neutralitat que s’ha d’exigir als perfils públics de l’Ajuntament de La Seu,  que hi són per emetre comunicats i notícies  institucionals i sempre amb vocació de representar a tots els ciutadans.

Davant d’aquest fet, el grup de Compromís va presentar unes preguntes al ple municipal en el que es va demanar com era possible que s’hagués retuitejat la notícia de Junts per la Seu i qui era el responsable dels missatges de l’Ajuntament al perfil de Twitter. També es va demanar que el Govern municipal estableixi un protocol de comunicació per evitar que aquesta situació es torni a repetir, que s’eliminin tots els missatges partidistes de les xarxes socials de l’Ajuntament dels darrers mesos i que es convoqui la comissió informativa corresponent per tal de detallar els criteris i dubtes sobre la comunicació institucional de l’Ajuntament.

L’alcalde de Junts, Jordi Fàbrega, va voler deixar clar que aquest desafortunat fet no havia tingut res a veure amb l’equip de comunicació de l’Ajuntament i va reconèixer haver estat ell mateix l’autor. Es va excusar tot explicant la dificultat que suposava la gestió de tants perfils a les xarxes socials i mantenir-los tots actius.

Òscar Ordeig, portaveu de Compromís x La Seu recorda a l’equip de govern que «l’Ajuntament ha de ser impecable en la comunicació» i que «un ajuntament representa a tots els ciutadans i actuar de forma partidista des de la institució és degradar-la».

Vergonya aliena

Estem d’enhorabona! Divendres es canviarà el President del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

I qui marxa de President? Doncs el Miquel Sala, un polític que era alcalde d’Oliana de Junts (o Convergència o PDeCAT o la Crida???), que ERC no el volia com alcalde a Oliana, però el veia prou bo com a President del Consell Comarcal de l’Alt Urgell… Difícil d’entendre aquestes juguesques polítiques…

El nou President va trigar poc a mostrar maneres amb l’oposició, amb la seva portaveu, al més pur estil “Don Vito”…

Poc temps li va faltar per encastar un ERTO als monitors escolars, sense parlar-ho amb ningú, i just a l’endemà de declarar l’Estat d’Alarma.

És trist però,… institucionalment parlant , i perdonin la ironia, que hagi de tirar la tovallola com a President… no cal que ningú és preocupi massa perquè sembla que se’ns queda com a Conseller…

I qui serà la nova presidenta? Serà la Josefina Lladós, alcaldessa de Ribera d’Urgellet, una persona que sembla que en les seves estones lliures es dedica a insultar per twitter a tort i a dret. Trobem insults al Pablo Echenique dient-li “subnormal” o “burro”, dient que el Gabriel Rufian és una “rata”, qualificant de “puta rata paniquella fastigosa” al Miquel Iceta o insultant a l’Òscar Ordeig dient que és el “tonto del poble” quan és el candidat que va guanyar les eleccions municipals de maig del 2019. Quina sort que tenim de tenir-la de presidenta!. Reconec que tinc enveja, a mi, encara no m’ha insultat, senyal que “pinto poc” i que encara no arribo a “tonto del poble”.

I tot acaba aquí? Doncs no! Hi ha una dita en castellà que ve a dir que no hi ha dos sense tres. Doncs és veritat, perquè d’aquí a una mica més d’un any, tindrem el tercer president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell!… Això sí, aquest serà d’ERC, si fos per mi, ja el podríem gaudir ara mateix i ens estalviem el “teatret” de demà .

Hem d’agrair profundament a ERC perquè gràcies a ells i a la seva imprescindible col·laboració i baixada de pantalons constant serem no només campions en despoblament i pobresa de tota Catalunya, sinó que també serem els campions en número de presidents. En comptes d’intentar canviar les coses i que la gent pugui viure millor, l’única cosa que es canvia constantment és de President… Com si fossin cromos!

De veritat gràcies!! I de nou, perdonin la ironia… és l’únic remei que conec contra l’impotència…

En fi, demà aniré com sempre a mirar de fer la meva feina. No em demanin però, que accepti de bon grat aquesta mena de “ vodevil comarcal”, sobrer sempre, i més ara, tenint en compte la situació que estem vivint …i la que ens espera…

Toni Mas Buchaca

Regidor de Compromís X Peramola i conseller comarcal

Compromís denuncia la improvisació de l’asfaltat de carrers d’última hora

Després de tota una legislatura on el manteniment de l’espai públic ha estat molt deficient, a última hora l’alcalde Batalla improvisa un asfaltat sense cap criteri ni garanties d’obra ben feta i executada.

Un dels punts més escandalosos el trobem al c/ Fra Andreu Capella, un dels carrers més cèntrics de La Seu, que va tenir un cost molt elevat en la seva darrera reparació  i que avui porta quasi dos anys amb uns clots impressionants que dificulten el trànsit rodat amb normalitat. Dues setmanes abans de les eleccions es proposa una solució sense saber-ne el resultat a mig termini.

La Seu no es mereix aquest tracte per part dels seus responsables públics, avui més que mai es posa de manifest que La Seu necessita un canvi en les persones i en les maneres de fer.

Compromís es compromet a un manteniment de l’espai públic constant i molt digne, ja que es la base per assegurar una imatge de la nostra ciutat de primera divisió. I a més es compromet a no asfaltar mai a 15 dies abans de les eleccions municipals.