Posts by Joan Barrera Aranda

Compromís: responsabilitat, residència, la Seu

Pels carrers de la Seu, i també m’atreviria a dir de quasi de tot el món, només es parla d’una cosa: de la crisi sanitària i econòmica de la COVID-19.

Aquesta pandèmia ha condicionat tot des del seu inici a les nostres contrades, amb una afectació claríssima a nivell sanitari. També ha provocat unes de les pitjors crisis econòmiques que es recorda amb una profunda afectació al teixit comercial i empresarial de casa nostra.

Davant d’aquesta dramàtica situació, ara més que mai, cal que totes les ciutadanes i ciutadans actuïn d’una manera responsable. Això inclou, és clar, als seus representants polítics que han d’actuar amb especial responsabilitat.

El dilluns 21 de desembre, es va presentar al ple municipal de la Seu el pressupost que és el document que defineix com l’Ajuntament gasta els diners públics per fer front a les necessitats de la ciutat. I per primer cop en dècades s’han pactat els pressupostos entre l’equip de govern i Compromís en un pacte sense precedents.

Compromís ha elegit actuar amb responsabilitat i, davant les dificultats, ha proposat 12 modificacions del pressupost que corregien mancances més que evidents.

La primera i principal és que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha d’impulsar la construcció d’una residència per a la gent gran. Gairebé 25.000 persones han mort en residències per a Gent Gran durant la pandèmia , una xifra especialment esfereïdora i que ens hauria de fer reflexionar a tots plegats. La Gent Gran és un col·lectiu especialment vulnerable que ha de ser tractat amb respecte, atenció i estima. I les administracions públiques han de garantir que això es compleixi.

No pot ser que la Seu i la seva comarca, a dia d’avui, no disposi d’una residència pública. Per això Compromís ha exigit que hi hagi una partida econòmica de 500.000 euros per a impulsar la redacció del projecte d’un complex residencial modern, amb espais enjardinats, amb pisos tutelats i places de residència de gestió pública a l’Horta del Valira. És una necessitat inajornable. Era una de les prioritats del projecte de Compromís que va obtenir el recolzament majoritari en les darreres eleccions.

En l’àmbit sanitari, també s’ha acordat la creació d’una comissió que comptarà amb 3 experts de prestigi en planificació sanitària i que tindrà la funció d’assessorar l’Ajuntament de la millor ubicació dels complexos sanitaris així com de la cartera de serveis adequada per al nostre futur Hospital.

Hi ha altres iniciatives que també Compromís ha volgut impulsar com la promoció econòmica, dedicant una partida econòmica per a co-liderar amb Andorra, de forma efectiva, el procés que ha de portar a que la Catedral sigui nomenada com a Patrimoni de la Humanitat. També hem proposat l’obertura d’una delegació de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) del Pirineu a la Ciutadella de Castellciutat.

Un altre aspecte important és l’habitatge públic. Als darrers 16 anys de governs de Convergència i ERC no s’ha fet cap acció a favor de l’habitatge social per a joves i famílies amb necessitats econòmiques. Per tant, durant l’any 2021 hem proposat que l’Ajuntament compri un edifici inacabat amb 13 habitatges, a l’Av. Valira 9, propietat de la SAREB, per convertir-lo en habitatges de lloguer. En aquests moments és molt urgent tirar endavant aquesta iniciativa.

Les 12 propostes també inclouen d’altres que volen renovar l’urbanisme, amb una plena accessibilitat per tots ells urgellencs i urgellenques eliminant les barreres arquitectòniques. També es reformaran, amb l’execució de diferents plataformes úniques, el carrer Regència d’Urgell i el carrer Sant Ermengol, des del carrer Llorenç Tomàs i Costa fins al carrer Sant Ot, i s’encarregarà un projecte d’embelliment de l’avinguda Guillem Graell i avinguda Valira i des de la rotonda d’entrada d’Andorra fins a la rotonda de plaça Catalunya.

La transparència també té un lloc important. Cal que l’Ajuntament i les seves empreses municipals siguin un model de gestió transparent i per això s’han demanat diferents mesures per avançar en aquesta direcció.

Per últim, també s’han pactat altres mesures com la creació de nous horts socials a la ciutat, la reivindicació de la instal·lació d’un ascensor a l’escola Albert Vives, una partida econòmica per a nous projectes i entitats del tercer sector, i la substitució dels bufadors de neteja per màquines aspiradores.

Davant de partidismes, cal posar per sobre de tot la Seu. Segurament discreparem de moltes coses, però els moments actuals exigeixen caminar junts per intentar pal·liar aquesta crisi que esperem que durant el 2021 es vagi esvaint.

Deia Leon Tolstoi (1828-1910), gran novel·lista rus, que “tots pensen en canviar el món, però ningú pensa en canviar-se a sí mateix”. Fem entre tots un camí que ens porti cap al futur.

Joan Barrera Aranda

Regidor de Compromís X La Seu

Compromís i Govern pacten la Residència de la Gent Gran als Pressupostos

Compromís votarà sí al pressupost de l’Ajuntament de la Seu de l’any 2021.

Compromís ha proposat un conjunt de mesures i l’equip de govern de Junts i ERC ha acceptat la majoria d’elles.

Dintre de les propostes, destaca la Nova Residència, amb la introducció d’ una partida de 500.000 i l’adquisició d’un edifici inacabat per a habitatge de lloguer social.

El pressupost municipal és el pla econòmic que explica com l’Ajuntament gestiona els diners públics per donar resposta a les necessitats del municipi.

És clar que ara estem en temps d’una pandèmia sanitària i econòmica però això Compromís ha volgut ser responsable d’acord amb el moment que s’està vivint, ha fet un conjunt de propostes en base al projecte de ciutat que defensa, el qual va tenir la confiança de la majoria de ciutadans.

Les propostes de Compromís:

  1. La Nova residència. Crear una partida de 500.000 euros que ha de servir per a la  contractació del projecte i una primera reserva de fons pera la seva construcció.
  2. Habitatge de lloguer social. Adquirir un edifici inacabat de l’avinguda Valira núm. 9, on hi ha 13 habitatges a punt d’acabar i es podran posar a disposició de les famílies més necessitades. Fa 20 anys que l’Ajuntament no ha fet cap acció a favor de l’habitatge públic.
  3. Crear una partida de 50.000 euros a favor de la candidatura de la Catedral com a Patrimoni de la Humanitat, fa més de 10 anys que en parlem, però no si havia destinat mai ni un euro. Cal co liderar amb el principat d’Andorra aquesta proposta de futur.
  4. Crear una la comissió político-tècnica que comptarà amb 3 professionals de reputació experts en planificació sanitària que assessorarà l’ajuntament en la millor ubicació de les noves instal·lacions i la millor cartera de serveis per al futur Hospital de la Seu.
  5. S’han acceptat altres propostes com la reforma de diferents carrers per actualitzar l’urbanisme de la ciutat, la redacció d’un projecte d’embelliment de diferents carrers de l’entrada de la Seu, l’eliminació de les barreres arquitectòniques.
  6. L’impuls de nous projectes de reactivació econòmica com l’obertura d’una delegació de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries) al Pirineu que estigui situada a la Ciutadella de Castellciutat.

Per últim, Compromís ha volgut donar un paper important a la transparència i la bona gestió i per això ha proposat que s’estudiï amb el departament d’intervenció els avantatges i inconvenients de que l’àrea d’esports estigui vinculada a la societat que gestiona el Parc del Segre, comptablement. També crear una comissió específica d’ajuts europeus, PUOSC i FEDER i ajudes de Diputació de Lleida per a pactar els grans projectes per a la Seu dels propers anys entre tots els grups municipals.

Amb aquestes propostes, juntament amb d’altres d’aquest ampli acord, Compromís veu satisfetes de manera majoritària les propostes fetes en l’àmbit sanitari (residència i hospital), reactivació econòmica (IRTA i Patrimoni de la Humanitat), serveis públics (urbanisme i habitatge públic) i transparència.

Òscar Ordeig declara que “aquest acord arriba en un moment de crisi econòmica i sanitària en la que és més necessari que mai la generositat per arribar a acords. Acords  que ajudin a millorar la situació actual de la Seu” i afegeix que “no es pot perdre ni un minut i amb aquest acord s’aborden els temes més importants com és la residència i l’hospital i les mesures de reactivació econòmica”.

Junts i ERC construiran uns lavabos al mig de la plaça Joan Sansa sense el consens dels veïns

L’equip de govern de Junts i ERC ja s’ha gastat 104.372,30 euros als quals s’haurà d’afegir el cost del trasllat i adaptació a l’exterior.

Veïns i veïnes de la plaça han mostrat la seva disconformitat per la nova localització al bell mig de la plaça Joan Sansa.

La construcció dels urinaris públics és un exemple de mala gestió dels diners públics.

Compromís X La Seu va traslladar la preocupació del grup a l’equip de govern durant el ple de dilluns passat pel trasllat dels lavabos al mig de la plaça Joan Sansa sense cap tipus de consens entre el veïnat. Aquesta nova ubicació s’ha pres de manera unilateral sense comptar amb ningú.

Aquests lavabos, els quals inicialment havien d’estar a un local tancat a prop de la plaça, ja han costat la considerable xifra de 104.372,30 euros. Aquest import no és definitiu ja que s’haurà d’afegir el cost de la instal·lació i adaptació dels lavabos a l’exterior, situant-se al mig de la plaça.

Compromís insisteix en demanar responsabilitats a l’equip de govern per la gestió d’aquest desastre. Aquest cas és un clar exemple de com no es poden malbaratar els diners públics i menys en moments de necessitat com els que estem vivint.

Al ple municipal, també es va fer palesa una manca total d’autocrítica per part de l’equip de govern ja que es va treure pit per la gestió dels urinaris, i criticant a l’oposició per fer la seva feina de control al govern.

Ordeig declara que “l’única cosa que faltava en aquesta història dels lavabos és posar-los en mig de la plaça Joan Sansa i a més sense el consens dels veïns i veïnes” i afegeix que “lamenta que l’equip de govern no assumeixi les seves responsabilitats i demani disculpes a la ciutadania de la Seu per aquesta gestió tan nefasta”.

S’aprova el Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat a proposta de Compromís

Al ple de dilluns es va aprovar per unanimitat aquest consell que ha de convertir la Seu en una ciutat inclusiva.

Compromís demanarà al Consell que es destini una partida pressupostària fixa anual fins aconseguir la plena accessibilitat.

Durant el ple del passat dilluns 5 d’octubre es va aprovar la creació del Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat.

Aquest és un gran pas en el llarg i necessari camí per convertir la Seu en una ciutat inclusiva, una ciutat en la que totes les persones puguin gaudir de les mateixes oportunitats.

Per tots és sabut, que les persones amb discapacitat s’enfronten cada dia a múltiples barreres en tots els àmbits que dificulten molt la seva vida. Les dades ens mostren que, en general, tenen menys oportunitats socials, econòmiques, laborals i educatives, el que té com a conseqüència que sigui un col·lectiu amb unes taxes de pobresa més altes.

L’OMS recorda que són més de mil milions de persones arreu del món que pateixen algun tipus de discapacitat ja sigui física, intel·lectual o sensorial, el que ve a ser un 15 % de la població mundial.

Per altra banda, el procés d’envelliment de la població porta també a considerar la inclusió d’aquestes persones cada vegada més nombrós. Segons l’Institut Nacional d’Estadística ja hi ha quasi un 20% de la població major de 65 anys, xifra rècord que creix exponencialment i que ens convertirà, l’any 2050, en el país amb més persones grans del món. També cal tenir em compte que el procés d’envelliment està sent major en els entorns rurals com el nostre.

Els ciutadans i ciutadanes de la Seu no es poden permetre com a societat no comptar amb tots ells.

L’accessibilitat afavoreix la inclusió de les persones amb discapacitat i envelliment, perquè és la porta d’entrada als seus drets com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell que es va aprovar el proppassat dilluns impulsarà i vetllarà per la implementació de polítiques i accions encaminades a que tant les infraestructures com els equipaments públics i privats d’ús públic de la ciutat tinguin les condicions adequades per l’accés a l’entorn físic, al transport, a la informació i a les comunicacions en igualtat d’oportunitats per a tothom.

Des de Compromís X La Seu es vol fer un agraïment a tots els grups municipals que primer van donar suport a la moció presentada per Compromís el desembre passat sobre la creació d’una taula per l’accessibilitat, i, posteriorment, van ajudar a crear el Consell municipal aportant així major estabilitat als seus objectius. També es vol agrair, especialment, la generositat de La Seu en Comú, i en especial a la Montse Rollán, que van impulsar també la pròpia moció i han ajudat a tirar endavant generosament aquesta iniciativa.

El grup municipal de Compromís demanarà que es destini a cada pressupost anual una partida econòmica que es consensuï amb la resta de grups municipals fins aconseguir la plena accessibilitat de la ciutat de la Seu d’Urgell.

Carlota Valls, regidora de Compromís, declara “que l’Ajuntament de la Seu, com administració pública més propera als ciutadans, ha de ser la primera que ha de donar exemple i garantir la igualtat i l’equitat entre totes les persones” i afegeix que “hem de procurar fer la vida més fàcil a les persones amb discapacitat que s’enfronten a diari a molts reptes en un món ple de desigualtats”.

L’equip de govern de Junts i ERC renuncia a un parc d’habitatge públic

Durant el ple municipal celebrat ahir, l’equip de govern va transmetre el seu desinterès en potenciar la compra d’habitatge per destinar-lo a habitatge social.

Junts i ERC voten en contra de crear un fons de 600.000 euros anuals durant tres anys.

Als darrers 17 anys no s’ha construït ni un sol pis nou d’habitatge social amb les conseqüències que això ha comportat per la Seu.

Compromís X La Seu va presentar una moció durant el plenari d’ahir en la que es demanaven unes mesures urgents per a potenciar un parc públic d’habitatge.

La regidora Carlota Valls va recordar que les conseqüències de la crisi immobiliària i financera de l’any 2008 i les posteriors retallades en serveis púbics així com la crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19, han comportat que ens trobem davant d’una crisi social de grans magnituds que ha provocat l’empitjorament de les condicions de vida de moltes persones i famílies que han perdut la feina i algunes fins i tot el seu habitatge.

Compromís X La Seu denuncia la nul·la gestió dels últims equips de govern de Junts i ERC en política d’habitatge els darrers 20 anys, que no ha construït ni un sol pis d’habitatge social, el fracàs de la promoció d’habitatges públics a l’Horta del Valira i la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat. Fa molts anys que la ciutadania espera resultats i a més el problema d’habitatge a la nostra ciutat ha anat empitjorant i s’ha afegit el problema de l’ocupació il·legal.

Per intentar revertir aquesta situació, la Sra. Valls, en representació de Compromís, va presentar la moció en la que es volia primer constatar les dificultats de moltes persones i famílies de la Seu per accedir a un habitatge digne i en condicions d’habitabilitat.

Aquesta moció que reclamava la necessitat que l’Ajuntament desenvolupi una política púbica d’accés a l’habitatge pels propers anys i proposava impulsar la creació urgent d’un parc d’habitatge de lloguer social i inclusió social, volia així mateix concretar unes partides econòmiques de 600.000 euros als pressupostos de 2021, 2022 i 2023. Malauradament, l’equip de govern va demostrar que tot el que proposa són paraules, i que a l’hora de concretar es tira enrere per la seva falta de projecte en el tema d’habitatge.

Per altra banda, Junts i ERC també van transmetre públicament la renúncia a la compra d’habitatge per desenvolupar un parc d’habitatge públic, i la intenció de gestionar, exclusivament, propietats privades que l’Ajuntament s’encarregaria de llogar.

Compromís reclama replantejar aquesta posició política i trobar un consens a través de la Comissió d’Atenció a les Persones i de la Comissió de Territori i Sostenibilitat, on s’estudiï les fórmules més idònies per a l’obtenció d’aquests habitatges, trobant solucions mixtes que garanteixin un accés a l’habitatge als habitants de la Seu.

Compromís també lamenta la manca d’autocrítica mostrada durant el ple de dilluns i demana tractar un tema tan delicat com l’habitatge públic amb una sensibilitat especial que defugi de càlculs de rendibilitat com es va mostrar ahir.

Carlota Valls, regidora de Compromís, reclama “que l’equip de govern d’ERC i Junts es replantegi la seva estratègia en habitatge públic que renuncia a que l’Ajuntament compri habitatge per destinar-lo a habitatge social ” i afegeix que “aquests moments exigeixen generositat per part de les administracions públiques i l’Ajuntament n’ha de ser un exemple”.