Posts by Joan Barrera Aranda

Junts i ERC construiran uns lavabos al mig de la plaça Joan Sansa sense el consens dels veïns

L’equip de govern de Junts i ERC ja s’ha gastat 104.372,30 euros als quals s’haurà d’afegir el cost del trasllat i adaptació a l’exterior.

Veïns i veïnes de la plaça han mostrat la seva disconformitat per la nova localització al bell mig de la plaça Joan Sansa.

La construcció dels urinaris públics és un exemple de mala gestió dels diners públics.

Compromís X La Seu va traslladar la preocupació del grup a l’equip de govern durant el ple de dilluns passat pel trasllat dels lavabos al mig de la plaça Joan Sansa sense cap tipus de consens entre el veïnat. Aquesta nova ubicació s’ha pres de manera unilateral sense comptar amb ningú.

Aquests lavabos, els quals inicialment havien d’estar a un local tancat a prop de la plaça, ja han costat la considerable xifra de 104.372,30 euros. Aquest import no és definitiu ja que s’haurà d’afegir el cost de la instal·lació i adaptació dels lavabos a l’exterior, situant-se al mig de la plaça.

Compromís insisteix en demanar responsabilitats a l’equip de govern per la gestió d’aquest desastre. Aquest cas és un clar exemple de com no es poden malbaratar els diners públics i menys en moments de necessitat com els que estem vivint.

Al ple municipal, també es va fer palesa una manca total d’autocrítica per part de l’equip de govern ja que es va treure pit per la gestió dels urinaris, i criticant a l’oposició per fer la seva feina de control al govern.

Ordeig declara que “l’única cosa que faltava en aquesta història dels lavabos és posar-los en mig de la plaça Joan Sansa i a més sense el consens dels veïns i veïnes” i afegeix que “lamenta que l’equip de govern no assumeixi les seves responsabilitats i demani disculpes a la ciutadania de la Seu per aquesta gestió tan nefasta”.

S’aprova el Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat a proposta de Compromís

Al ple de dilluns es va aprovar per unanimitat aquest consell que ha de convertir la Seu en una ciutat inclusiva.

Compromís demanarà al Consell que es destini una partida pressupostària fixa anual fins aconseguir la plena accessibilitat.

Durant el ple del passat dilluns 5 d’octubre es va aprovar la creació del Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat.

Aquest és un gran pas en el llarg i necessari camí per convertir la Seu en una ciutat inclusiva, una ciutat en la que totes les persones puguin gaudir de les mateixes oportunitats.

Per tots és sabut, que les persones amb discapacitat s’enfronten cada dia a múltiples barreres en tots els àmbits que dificulten molt la seva vida. Les dades ens mostren que, en general, tenen menys oportunitats socials, econòmiques, laborals i educatives, el que té com a conseqüència que sigui un col·lectiu amb unes taxes de pobresa més altes.

L’OMS recorda que són més de mil milions de persones arreu del món que pateixen algun tipus de discapacitat ja sigui física, intel·lectual o sensorial, el que ve a ser un 15 % de la població mundial.

Per altra banda, el procés d’envelliment de la població porta també a considerar la inclusió d’aquestes persones cada vegada més nombrós. Segons l’Institut Nacional d’Estadística ja hi ha quasi un 20% de la població major de 65 anys, xifra rècord que creix exponencialment i que ens convertirà, l’any 2050, en el país amb més persones grans del món. També cal tenir em compte que el procés d’envelliment està sent major en els entorns rurals com el nostre.

Els ciutadans i ciutadanes de la Seu no es poden permetre com a societat no comptar amb tots ells.

L’accessibilitat afavoreix la inclusió de les persones amb discapacitat i envelliment, perquè és la porta d’entrada als seus drets com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell que es va aprovar el proppassat dilluns impulsarà i vetllarà per la implementació de polítiques i accions encaminades a que tant les infraestructures com els equipaments públics i privats d’ús públic de la ciutat tinguin les condicions adequades per l’accés a l’entorn físic, al transport, a la informació i a les comunicacions en igualtat d’oportunitats per a tothom.

Des de Compromís X La Seu es vol fer un agraïment a tots els grups municipals que primer van donar suport a la moció presentada per Compromís el desembre passat sobre la creació d’una taula per l’accessibilitat, i, posteriorment, van ajudar a crear el Consell municipal aportant així major estabilitat als seus objectius. També es vol agrair, especialment, la generositat de La Seu en Comú, i en especial a la Montse Rollán, que van impulsar també la pròpia moció i han ajudat a tirar endavant generosament aquesta iniciativa.

El grup municipal de Compromís demanarà que es destini a cada pressupost anual una partida econòmica que es consensuï amb la resta de grups municipals fins aconseguir la plena accessibilitat de la ciutat de la Seu d’Urgell.

Carlota Valls, regidora de Compromís, declara “que l’Ajuntament de la Seu, com administració pública més propera als ciutadans, ha de ser la primera que ha de donar exemple i garantir la igualtat i l’equitat entre totes les persones” i afegeix que “hem de procurar fer la vida més fàcil a les persones amb discapacitat que s’enfronten a diari a molts reptes en un món ple de desigualtats”.

L’equip de govern de Junts i ERC renuncia a un parc d’habitatge públic

Durant el ple municipal celebrat ahir, l’equip de govern va transmetre el seu desinterès en potenciar la compra d’habitatge per destinar-lo a habitatge social.

Junts i ERC voten en contra de crear un fons de 600.000 euros anuals durant tres anys.

Als darrers 17 anys no s’ha construït ni un sol pis nou d’habitatge social amb les conseqüències que això ha comportat per la Seu.

Compromís X La Seu va presentar una moció durant el plenari d’ahir en la que es demanaven unes mesures urgents per a potenciar un parc públic d’habitatge.

La regidora Carlota Valls va recordar que les conseqüències de la crisi immobiliària i financera de l’any 2008 i les posteriors retallades en serveis púbics així com la crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19, han comportat que ens trobem davant d’una crisi social de grans magnituds que ha provocat l’empitjorament de les condicions de vida de moltes persones i famílies que han perdut la feina i algunes fins i tot el seu habitatge.

Compromís X La Seu denuncia la nul·la gestió dels últims equips de govern de Junts i ERC en política d’habitatge els darrers 20 anys, que no ha construït ni un sol pis d’habitatge social, el fracàs de la promoció d’habitatges públics a l’Horta del Valira i la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat. Fa molts anys que la ciutadania espera resultats i a més el problema d’habitatge a la nostra ciutat ha anat empitjorant i s’ha afegit el problema de l’ocupació il·legal.

Per intentar revertir aquesta situació, la Sra. Valls, en representació de Compromís, va presentar la moció en la que es volia primer constatar les dificultats de moltes persones i famílies de la Seu per accedir a un habitatge digne i en condicions d’habitabilitat.

Aquesta moció que reclamava la necessitat que l’Ajuntament desenvolupi una política púbica d’accés a l’habitatge pels propers anys i proposava impulsar la creació urgent d’un parc d’habitatge de lloguer social i inclusió social, volia així mateix concretar unes partides econòmiques de 600.000 euros als pressupostos de 2021, 2022 i 2023. Malauradament, l’equip de govern va demostrar que tot el que proposa són paraules, i que a l’hora de concretar es tira enrere per la seva falta de projecte en el tema d’habitatge.

Per altra banda, Junts i ERC també van transmetre públicament la renúncia a la compra d’habitatge per desenvolupar un parc d’habitatge públic, i la intenció de gestionar, exclusivament, propietats privades que l’Ajuntament s’encarregaria de llogar.

Compromís reclama replantejar aquesta posició política i trobar un consens a través de la Comissió d’Atenció a les Persones i de la Comissió de Territori i Sostenibilitat, on s’estudiï les fórmules més idònies per a l’obtenció d’aquests habitatges, trobant solucions mixtes que garanteixin un accés a l’habitatge als habitants de la Seu.

Compromís també lamenta la manca d’autocrítica mostrada durant el ple de dilluns i demana tractar un tema tan delicat com l’habitatge públic amb una sensibilitat especial que defugi de càlculs de rendibilitat com es va mostrar ahir.

Carlota Valls, regidora de Compromís, reclama “que l’equip de govern d’ERC i Junts es replantegi la seva estratègia en habitatge públic que renuncia a que l’Ajuntament compri habitatge per destinar-lo a habitatge social ” i afegeix que “aquests moments exigeixen generositat per part de les administracions públiques i l’Ajuntament n’ha de ser un exemple”.

Compromís proposa mesures urgents per pal·liar la manca d’habitatge públic

Als darrers 17 anys no s’ha construït ni un sol pis nou d’habitatge social.

La crisi econòmica patida els darrers anys i l’actual del COVID-19 ha incrementat la necessitat d’habitatge social i cal activar el parc públic d’habitatge.

Compromís X La Seu ha presentat una moció per al proper plenari de dilluns 5 d’octubre en la que es demanen una sèrie de mesures urgents i necessàries per a potenciar un parc públic d’habitatge.

S’ha de tenir en compte que quan encara estem patint les conseqüències de la crisi immobiliària i financera de l’any 2008 i les posteriors retallades en serveis púbics, ha arribat la crisi sanitària de la COVID 19.

Tot plegat comporta que ens trobem davant d’una crisi social de grans magnituds que ha provocat l’empitjorament de les condicions de vida de moltes persones i famílies: moltes han perdut la feina i algunes fins i tot el seu habitatge, i cada cop n’hi ha més que viuen sota el llindar de la pobresa, situacions que afecten de forma preocupant als infants.

Aquesta situació de crisi social i econòmica s’ha fet especialment palesa en el món de l’habitatge, donant lloc a situació en la que els elevats preus de venta i lloguer fan impossible l’accés al mercat de l’habitatge a les famílies sense recursos, i la pèrdua de treball de moltes persones els ha abocat a perdre els habitatges que ja tenien. Evidentment, la Seu no viu en una bombolla i s’ha d’afrontar el problema d’habitatge que pateix.

Compromís x La Seu fa vàries legislatures que denuncia la mala gestió dels últims equips de govern en política d’habitatge, el fracàs de la promoció d’habitatges públics a l’Horta del Valira i la gran quantitat de pisos buits que hi ha a la ciutat. Fa 5 anys que esperem els resultats d’aquesta promeses i, mentrestant, el problema d’habitatge a la nostra ciutat ha anat empitjorant i s’afegeix el problema de l’ocupació il·legal.

Per la seva part, des del Govern de la Generalitat s’han pres algunes mesures per impulsar la compra d’habitatges per tanteig i afavorir l’accés a habitatge assequible, però cap de les mesures de la Generalitat adreçades a afavorir l’accés a l’habitatge no han tingut ressò a la nostra ciutat

Tampoc les promeses fetes en campanya electoral per l’alcalde Fàbrega en matèria d’habitatge social tampoc han arribat a complir-se.

Algunes ciutats catalanes ja fa temps que estan aplicant aquestes mesures. Altres estan anant molt més enllà, comprant habitatges, elaborant veritables bancs d’habitatge social, expropiant l’ús de pisos buits propietats de bancs i iniciant procediments sancionadors a grans tenidors que desnonen famílies vulnerables sense oferir l’alternativa d’un lloguer social. Actuacions que han estat possibles per l’aplicació de les lleis catalanes d’emergència en habitatge (la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016) després que el Tribunal Constitucional hagi retirat els recursos d’inconstitucionalitat i l’aixecament de la suspensió.

La Seu s’ha quedat enrere i no encara no s’ha pujat al tren de les polítiques d’habitatge que permeten les lleis catalanes i que moltes altres ciutats estan aplicant.

Per tots aquest motius Compromís ha volgut constatar a través de la moció les dificultats de moltes persones i famílies de la Seu per accedir a un habitatge digne i en condicions d’habitabilitat.

En aquesta moció es reclama la necessitat que l’Ajuntament desenvolupi una política púbica d’accés a l’habitatge pels propers anys, tan a través de la nova construcció d’habitatges, com de compra de pisos desocupats o de rehabilitació de cases amb molta antiguitat. També proposa impulsar la creació urgent d’un parc d’habitatge de lloguer social i inclusió social. Els habitatges de lloguer social permeten allotjar a persones o famílies amb dificultats d’accés als habitatges del mercat lliure o en situació de vulnerabilitat social oferint un preu d’oferta assequible o, en els casos de més dificultats, mitjançant un descompte o subvenció. I els habitatges d’inclusió estan adreçats als col·lectius amb més risc d’exclusió social i estan gestionats per entitats socials que fan el seguiment socials dels residents i vetllen per la seva inclusió social.

Per últim es demana debatre i definir un document de treball, a través de la Comissió d’Atenció a les Persones, on s’estudiï les fórmules més idònies per a l’obtenció d’aquests habitatges i l’estudi en profunditat de la realitat en habitatge de la Seu.

Carlota Valls, regidora de Compromís reclama “mesures valentes en matèria d’habitatge després de molts anys d’inoperància per part dels governs d’ERC i Convergència que han portat conseqüències molt negatives per la ciutat” i demana “que l’Ajuntament lideri un parc públic d’habitatge que garanteixi un habitatge digne a les famílies que ho necessitin”.

Compromís demana que bars i restaurants no paguin la taxa de les terrasses fins a final d’any

El sector de la restauració s’ha vist greument afectat per la crisi econòmica derivada de la pandèmia de la COVID-19.

La pujada de casos afectats per la COVID-19 a la Seu d’Urgell durant el mes d’agost ha estat un cop dur més per al sector.

És clar que un dels sectors econòmics més afectats durant la pandèmia de la COVID-19, ha estat el sector de la restauració que ha hagut de tancar durant l’Estat d’Alarma i després patir restriccions d’aforament amb la limitació que això comporta.

Per això, Compromís X La Seu, després del repunt de casos de persones amb COVID-19 que va succeir durant el mes d’agost que va afectar durament al sector turístic, hotels, bars i restaurants entre d’altres, demana que no s’hagi de pagar la taxa d’ocupació de via pública de terrasses fins a final d’any, per pal·liar d’alguna manera els estralls causats en aquesta crisi.

Cal recordar que han sobrat altres partides pressupostàries destinades a empresaris i autònoms i que, per tant, es poden destinar a aquesta finalitat.

Ordeig declara que “en moments tan durs com el que estem vivint, l’Ajuntament com a institució ha d’estar a l’alçada de les circumstàncies” i afegeix que “el sector de la restauració necessita urgentment un cop de mà i l’Ajuntament, com a administració més propera, ha de col·laborar i  una manera ha de ser no cobrant les taxes de terrassa fins a final d’any”.