Actualitat

Compromís X Pirineu demana mesures decidides per impulsar i renovar la formació professional

En el ple del Consell Comarcal Compromís va recordar les mancances que pateix la comarca en l’àmbit de la formació professional

Valls anuncia que els fons europeus permetran la necessària reforma de la formació professional, una oportunitat que cal saber aprofitar

En el ple del Consell Comarcal celebrat el passat dijous Compromís va recolzar el conveni de formació professional dual amb l’institut Joan Brudieu, un model que ja fa anys que funciona molt bé a països com Alemanya, però va insistir en la necessitat que des de totes les administracions es plantegin mesures decidides per impulsar i renovar la formació professional a la nostra comarca.

La portaveu del grup comarcal i regidora a l’ajuntament de la Seu, Carlota Valls, va detallar les mancances que pateix l’Alt Urgell pel que fa a l’oferta de títols de formació professional.

Patim una falta de renovació en la oferta de titulacions, ja que hi ha estudis que fa tants anys que es donen que ni el propi mercat laboral proper pot absorbir als professionals que acaben i cerquen el seu lloc de treball. Aquesta situació desvirtua el fi últim de la formació professional, que és la inserció al mercat laboral dels estudiants.

Es dona una concentració de l’oferta en determinats centres, en detriment d’altres, especialment al sud de la comarca. L’institut Aubenç d’Oliana fa anys que reclama poder ampliar la seva oferta en formació professional i donar així resposta a les famílies que viuen al sud de la comarca i en les comarques limítrofes. Per la seva banda, l’institut La Valira de La Seu fa anys que reclama poder completar la construcció de l’edifici que es va projectar el seu dia, que inclou una planta més, el que permetria poder oferir als seus estudiants formació post obligatòria, el que evitaria la massificació en altres centres i fins i tot l’especialització dels centres d’estudis.

Existeix una manca d’ofertes relacionades amb el territori, deixant palès dades com que no hi ha cap oferta de formació professional adreçada a la restauració, al turisme i a l’esport, activitats clarament presents i diferenciadores al nostre territori que necessiten de professionals qualificats.

Valls va demanar a l’equip de govern de Junts i ERC que no s’excusin en el fet que la formació professional és competència del departament d’Educació, doncs és des de les administracions locals que s’ha de lluitar per a que les administracions superiors i centrals entenguin i donin resposta a les necessitats de cada territori.

I els hi va subratllar que hi ha altres mesures on sí tenen una competència directa com, per exemple, en la redacció de les bases dels llocs de treball de les administracions locals on, segons la consellera Valls, en ocasions es puntua massa generosament la titulació superior en llocs de treball on la llei només demana titulació en formació professional. En aquest sentit Valls va subratllar que la contractació pública s’ha de regir pels principis que exigeix la llei, que són els garants d’evitar procediments de selecció subjectius i/o arbitraris.

Valls recorda que el govern de l’estat espanyol ha anunciat una inversió de 5.000 milions dels fons europeus en un pla nacional de capacitats digitals, un pla estratègic d’impuls a la Formació Professional i en la digitalització del sistema productiu, accions que es duran a terme amb les comunitats autònomes mitjançant programes de cooperació territorial.

Segons Valls “estem davant d’un moment històric, arribaran inversions al sistema educatiu i productiu que cal saber aprofitar. Si ens quedem enrere, quin futur els depara als nostres infants i joves? Demanem als polítics al capdavant de les administracions locals que siguin ben conscients de la responsabilitat que tenim, ara és el moment de lluitar pel nostre territori més que mai per a que arribin les oportunitats que tan necessitem”.

Compromís X Pirineu demana la creació urgent d’una taula de seguiment del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD)

Les treballadores del SAD han denunciat greus irregularitats laborals comeses per l’empresa adjudicatària del servei.

Compromís recorda en el Ple comarcal que ja va alertar dels perills de l’externalització d’aquest servei i de la falta de supervisió per part del Consell Comarcal.

En el ple celebrat dijous, el grup de Compromís X Pirineu va interpel·lar a l’equip de govern format per ERC i Junts amb motiu de les greus irregularitats laborals que han denunciats les treballadores del SAD mitjançant diverses instàncies presentades al Consorci d’Atenció a les Persones (CAPAU), organisme depenent del Consell Comarcal i responsable del servei.

La portaveu del grup, Carlota Valls, va recordar als consellers i conselleres que quan es va adjudicar el servei fa gairebé dos anys a una empresa de Lleida, Compromís ja va advertir dels perills que comporta l’externalització d’aquest servei i va demanar, sense èxit, que es creés una taula de seguiment per vetllar per un servei tan necessari per les persones en situació de dependència.

Valls va exposar que les treballadores havien denunciat irregularitats en els contractes, en les nòmines, en les baixes, en els desplaçaments i en les vacances, així com retards en els cobraments, i manca de comunicació amb l’empresa, coordinacions i formacions.

La consellera comarcal va recordar que Compromís aposta per una gestió pública d’un servei tan essencial i tan sensible com és la cura de les persones grans i de persones en situació de dependència a les seves llars. I que si s’externalitza, des de l’administració el que s’ha de fer és, com a mínim, supervisar molt de prop el funcionament mitjançant protocols i coordinacions continues amb l’empresa, les treballadores i els usuaris.

Segons Valls “un cop arribats aquí, on vam advertir que hi podíem arribar, hem demanat a l’equip de govern del Consell la creació urgent d’una taula de seguiment del SAD que abordi com solucionar els problemes actuals i quines mesures cal prendre a curt termini que permetin implementar a la Seu i a la comarca un model d’èxit del SAD basat en una gestió eficient i eficaç del servei i el millor tracte possible per les treballadores i els usuaris”.

El Govern haurà d’incloure la reforma de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu d’Urgell al proper pressupost de la Generalitat

La comissió d’Educació ha aprovat amb tots els vots a favor i una abstenció la proposta d’Òscar Ordeig per la millora integral del centre, pendent des de 2008.

Aquesta reforma ha estat llargament demanada per Compromís davant les mancances que pateix l’escola Albert Vives, com és el cas de l’ascensor.

El Govern de la Generalitat haurà d’incloure la partida corresponent per la reforma integral de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu d’Urgell en el proper pressupost de 2022. Així es desprèn de l’aprovació de la proposta realitzada pel diputat Òscar Ordeig, a la Comissió d’Educació que ha tingut lloc aquest dimarts.

El regidor de Compromís i diputat al Parlament, Òscar Ordeig, ha destacat que “aquesta no és una victòria de cap partit ni tant sols del govern, sinó de tots i cada un dels nens i nenes de la Seu d’Urgell que es formen en aquest centre”.

La proposta aprovada finalment insta l’executiu català a “revisar i actualitzar el projecte de reforma integral de l’escola Albert Vives de la Seu d’Urgell i reservar una partida pressupostària al proper pressupost de la Generalitat de Catalunya per iniciar les obres de millora”.

Ordeig ha recordat que “l’escola porta més d’una dècada esperant les millores de les instal·lacions. Al 2008 el departament d’Educació va presentar un Pla de Viabilitat per a la reforma integral del centre, però encara no se n’ha executat cap fase” i ha afegit que “només al 2010 es a fer una actuació urgent a la teulada per evitar goteres; però des d’aleshores no s’ha fet res més”.

Ara, ha destacat, “esperem que es recuperi urgentment el projecte de rehabilitació del centre de manera que es puguin iniciar les obres per modernitzar i millorar unes instal·lacions obsoletes i deteriorades” i ha afegit que “caldrà garantir, abans de l’inici del proper curs, la instal·lació d’un ascensor a l’edifici principal de l’escola per assegurar l’accessibilitat de persones amb mobilitat reduïda”.

El grup de Compromís celebra l’aprovació i demana la màxima celeritat amb l’execució del projecte i procediment de les obres. No pot ser que en ple segle XXI i essent un escola de grans dimensions, no sigui totalment accessible.

Compromís reclama la reobertura del consultori mèdic local de Prullans

El consultori mèdic va tancar el març del 2020 per la pandèmia de la COVID-19, però encara no ha reiniciat la seva activitat.

Prullans té una població força envellida amb grans necessitats mèdiques i és urgent que els puguin atendre al mateix poble.

Prullans disposa, des de fa dècades, d’un consultori mèdic local on es fan les atencions mèdiques dos vegades a la setmana per atendre a la població local.

Al març del 2020, amb el començament de la pandèmia sanitària de la COVID-19, aquest consultori mèdic va tancar, com a la resta de municipis veïns, a l’espera que millorés la situació.

En aquests moments, mentre que a d’altres pobles veïns s’han reobert els consultoris mèdics locals, com a Ger i Alp, a Prullans no s’ha pres cap iniciativa per poder gaudir dels serveis mèdics al poble tan necessaris.

Cal recordar que la població de Prullans està força envellida i es necessita que es torni a donar aquest servei de manera urgent.

Per tot això, Compromís X Pirineu reclama la reobertura immediata del consultori mèdic de Prullans, tal i com s’ha produït a les poblacions veïnes. També reclama que l’equip de govern de l’Ajuntament de Prullans prengui la iniciativa per poder assolir aquest imprescindible objectiu.

Compromís denuncia que les famílies del bloc amb ocupes de la Salle es veuen obligades a marxar

Les noves ocupacions provoquen una inseguretat en el veïnat davant de la qual opten per abandonar l’edifici de forma immediata.

Cal que l’ajuntament actuï d’una forma urgent i contundent per solucionar aquesta onada de noves ocupacions.

Davant de les nova onada d’ocupacions que s’estan produint al cèntric edifici d’habitatges de davant de l’escola de La Salle, els veïns i veïnes del mateix bloc han optat per abandonar el seu habitatge habitual.

Aquest fet està provocat pel sentiment d’inseguretat i d’indefensió per part de la ciutadania i de la preocupació que aquest nou bloc amb pisos ocupats acabi esdevenint en un altre punt negre d’ocupació com està sent actualment el bloc totalment ocupat de la plaça Europa.

Compromís X La Seu torna a demanar a l’equip de govern de Junts i ERC que actuïn amb celeritat i d’una manera contundent per no deixar proliferar aquest problema social que actualment està creixent de manera exponencial a la Seu d’Urgell.

Cal recordar que la Seu sempre ha estat un model de ciutat de convivència ciutadana i de seguretat en els seus carrers i així ha de tornar a ser per poder exercir la capitalitat perduda i tan preuada de l’Alt Pirineu.