Actualitat

Compromís exigeix a Viaplana i a Fàbrega mesures urgents contra l’ocupació

Al ple municipal es va deixar palès el greu problema existent que també van mostrar els veïns i veïnes del carrer Canonges.

Compromís va mostrar dilluns la seva disconformitat amb la passivitat de l’equip de govern de Junts i ERC.

Compromís va posar sobre taula el dilluns de la setmana passada al ple municipal la greu problemàtica que pateix la Seu, especialment el carrer Canonges, per les ocupacions il·legals que s’estan produint des de fa alguns mesos.

En la moció presentada, els regidors i regidores de Compromís expressaven la seva disconformitat per la comprensió i passivitat davant d’aquestes ocupacions que generen tanta inseguretat, malestar i indignació als veïns i veïnes de la zona.

També es demanava una actuació urgent i contundent per part de l’equip de govern de Junts i ERC per poder aturar noves ocupacions i per poder alliberar aquests habitatges dels ocupes. Malauradament, Junts i ERC van votar en contra en una decisió totalment incomprensible.

El grup de Compromís insisteix i insistirà en que cal prendre iniciatives que millorin la situació límit que es viu ara. I per tal d’aconseguir-ho, es proposen dues mesures concretes que ajudarien a començar a treballar per desallotjar les màfies dels nostres carrers.

Compromís demana a l’alcalde Francesc Viaplana i a Jordi Fàbrega que es posin a treballar immediatament per tal d’assegurar la tranquil·litat dels nostres conciutadans.

Primera mesura seria la posada en marxa d’una pla de seguretat en col·laboració entre la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra, per tal d’assegurar vigilància policial en el Centre Històric 24h ininterrompudament durant els mesos d’estiu. Aquesta mesura faria que no hi hagi cap actuació il·legal sense intervenció quasi immediata dels cossos de seguretat.

La segona seria fer un cens d’aquests ocupes il·legals per tal de conèixer el seu perfil i estat, número de persones que viuen a cada pis, edat, situació familiar i laboral, on estan empadronats i quin domicili hi consta. Aquesta situació no es pot sostenir en el temps i cal decisions valentes. Compromís espera una resposta a de Junts i ERC a l’alçada del que es mereix la ciutadania.

Compromís presenta una moció al ple contra les ocupacions

Compromís demana a l’equip de govern accions ràpides i contundents per lluitar contra les ocupacions il·legals.

Les ocupacions estan creant alarma social i sensació d’inseguretat a la ciutadania.

El grup municipal de Compromís ha presentat una moció al proper ple del dia 4 de juliol per actuar en contra de les ocupacions.

A la Seu, als darrers temps, han proliferat de manera alarmant les ocupacions a la nostra ciutat superant els 6 edificis total o parcialment. Els ciutadans i ciutadanes urgellencs en sofreixen les conseqüències: alguns s’han vist privats d’un habitatge de la seva propietat a causa d’una ocupació il·legal, i d’altres pateixen situacions que trenquen la convivència i suposen riscos a la seguretat de les persones que conviuen en les zones o comunitats de veïns on es produeixen les ocupacions il·legals.

La permissivitat per part de l’equip de govern i la falta de contundència davant de les ocupacions, han generat un efecte crida i una expansió que s’ha fet palès en les darreres setmanes, sobretot al Centre Històric. Aquesta situació genera inseguretat ciutadana i sensació de desemparament.

La situació actual frega el descontrol i alguns s’estan arrogant el dret d’ocupar immobles aliens, molts gestionats per autèntiques màfies que se n’aprofiten de persones i famílies vulnerables i que generen inseguretat i danys a les comunitats de veïns. Davant d’aquest panorama, es fa imprescindible reaccionar des de l’Ajuntament i prendre mesures més efectives davant les ocupacions il·legals d’immobles.

Per tot això, Compromís X La Seu, ha presentat la citada moció que demana, primer de tot, condemnar les ocupacions il·legals de propietats privades que hi ha en aquests moments a la Seu d’Urgell. També s’exigeix donar instruccions als serveis municipals per prendre totes les mesures possibles per tal d’evitar noves ocupacions a la nostra ciutat i, en especial al Centre Històric, i forçar a abandonar els habitatges als ocupes que actualment viuen il·lícitament a habitatges de propietat aliena.

També es demana que, en aquells casos de famílies vulnerables, actuïn immediatament els Serveis Socials per tal de garantir el dret a l’habitatge i a una vida digna, més recursos econòmics a la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i demanar al Govern espanyol i als grups parlamentaris que encetin una reforma urgent de la normativa penal per tal de clarificar la tipificació dels delictes de violació de domicili i d’usurpació de la propietat, per tal de garantir que es pugui tractar les ocupacions de manera contundent i urgent.

Compromís denuncia l’alarmant abandó del Centre Històric

Aquesta setmana s’ha sumat un nou intent d’ocupació als més de 5 edificis ja ocupats total o parcialment.

La neteja també és molt deficient i la sensació de deixadesa és total.

El Centre Històric, l’ànima de la Seu, està a punt de tocar fons. Aquest dilluns es va ocupar un nou bloc d’habitatges. Aquest fet s’afegeix als més de 5 edificis ja ocupats total o parcialment al Centre Històric. Això provoca una situació d’inseguretat i impunitat molt gran als veïns i veïnes que hi resideixen.

La deficient neteja; la degradació dels porxos; l’eliminació d’esdeveniments al carrer Canonges com la Fira Medieval i d’altres; i el retard en la tornada del mercat setmanal també al carrer Canonges són exemples de la situació actual permesa per l’equip de govern.

No es pot aspirar a que designin la Catedral de la Seu com a Patrimoni de la Humanitat tenint un Centre Històric brut i abandonat. Cal reaccionar ja i prendre les mesures pertinents per pal·liar la situació actual.

Per tot això, el grup municipal de Compromís demana a l’equip de govern d’ERC i Junts que actuïn immediatament i no es deixi perdre aquesta zona que representa l’orgullosa història mil·lenària de la Seu d’Urgell.

Compromís X La Seu sempre ha cregut que el Centre Històric ha de ser un exemple que serveixi d’atracció per al turisme, per als veïns i veïnes i per tota la resta de la ciutadania de la Seu. Per això, ara més que mai, seria necessari impulsar un pla integral de recuperació de la zona que inclogui neteja, rehabilitacions i reactivació econòmica i cultural com a eixos bàsics.

El grup municipal opina que “la situació a la que ha arribat el Centre Històric és totalment inadmissible. L’actual equip de govern d’ERC i Junts no ha sabut donar resposta als reptes i necessitats” i es demana que “es dignifiqui urgentment l’ànima de la Seu”.

Compromís demana per l’estat actual de la concessió del bar del Parc Olímpic del Segre

A dia d’avui el bar restaurant del Parc Olímpic del Segre resta tancat, i porta així des de l’1 de desembre de l’any passat.

L’equip de govern es compromet a tenir-lo obert abans de final de l’actual mes de juny.

Dilluns passat es va celebrar el ple municipal on Compromís X La Seu, a través del seu representant al consell d’administració del Parc Olímpic del Segre, Àngel Rúbio, va demanar informació sobre l’estat del concurs del bar restaurant del Parc, actualment tancat des de l’1 de desembre de 2021.

Aquest equipament és imprescindible, sobretot en mesos de bon temps, per atraure turistes a la nostra ciutat en un entorn privilegiat i també pel gaudi dels ciutadans i ciutadanes de la Seu.

Cal recordar que s’han fet dos concursos per la concessió del bar restaurant, quedant ambdós deserts. Actualment es troba en un procediment negociat per aconseguir gent interessada en gestionar aquest negoci amb qualitat.

L’actual equip de govern de Junts i ERC es va comprometre a tenir aquest equipament obert i en funcionament abans del mes de juliol per tal d’intentar salvar la temporada d’estiu.

Des del grup de Compromís es lamenta que no s’hagin fet les gestions pertinents amb molta més antelació per evitar aquesta trista situació. Val a recordar que s’ha perdut mesos en els que el bar ja podia estar obert funcionant a ple rendiment i que ha restat tancat durant un campionat i les vacances de Setmana Santa, entre d’altres, perjudicant així la seva imatge.

Junts, ERC i la CUP voten en contra d’abolir la prostitució

Compromís x La Seu fa una crida a lluitar contra l’explotació sexual de les dones en situació de prostitució.

Les regidores Lamolla (regidora d’Atenció a les Persones) i Xènia Antona (CUP) defensen la regulació de la prostitució al·legant que són dones que “no tenen altra sortida laboral”.

En el ple celebrat ahir a l’ajuntament de La Seu, el grup de Compromís x La Seu va presentar una moció per instar el Govern d’Espanya a elaborar una Llei de Tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual que tingui com a objectiu l’abolició de la prostitució al nostre país i donar suport a la proposició de Llei Orgànica per a prohibir el proxenetisme en totes les seves formes.

La moció també proposava impulsar mesures dessensibilització i formació sobre la vulneració de drets humans que suposa el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual i en favor de l’abolició de la prostitució; i un pla integral contra la prostitució que inclogui intervencions a la via pública i pisos per a sancionar clients i proxenetes i impedir l’exercici efectiu de la prostitució.

En la defensa de la moció Compromís va afirmar que la prostitució i el tràfic per a l’explotació sexual de dones són les manifestacions més cruels i violentes de la desigualtat i que totes dues són part de la mateixa estructura de dominació i violència que té l’origen en la desigualtat estructural entre dones i homes: el racisme, la feminització de la pobresa i l’augment de la demanda de dones i nenes per ser prostituïdes.

La moció recorda en la Resolució del Parlament Europeu, de 26 de febrer de 2014, sobre explotació sexual i prostitució i el seu impacte a la igualtat de gènere, indica que la prostitució, sigui forçada o no, representa formes d’esclavitud incompatibles amb la dignitat de la persona i amb els drets fonamentals. I que en les darreres dades publicades per l’Oficina de les Nacions Unides sobre la Droga i el Delicte i la Unió Europea indiquen que les dones i les nenes representen el 71% de les víctimes detectades a tot el món i el 80% de les víctimes identificades a Europa occidental. El 95% acaben explotades en la prostitució, cosa que posa de manifest la molt estreta relació que hi ha entre el tràfic i la prostitució.

També es van aportar dades properes, com que Espanya és un dels països on més dones i nenes són prostituïdes. Segons dades aportades per l’ONU, Espanya encapçala la llista dels països de la Unió Europea amb un 39% dels homes que han acudit a la prostitució almenys una vegada a la vida, amb molta distància respecte als altres països que se situen prop del 19%, la mitjana europea.

Segons Carlota Valls, regidora de Compromís x la Seu, “al nostre territori poc es parla i poc es fa per la magnitud el problema” i afegeix “la crua realitat és que en el negoci de la prostitució l’activitat que es dur a terme a La Seu i comarca està considerada “de baix nivell”, el que significa que les dones cobren menys i estan més desprotegides”.

Les regidores Xènia Antona (CUP) i Marian Lamolla (regidora de l’equip de govern d’Atenció a les Persones) van mostrar-se fermes defensores de regular la prostitució. Segons Valls “ahir vaig sentir vergonya de que regidores de l’ajuntament facin afirmacions tan greus com que les dones en situació de prostitució no tenen altres alternatives laborals”.

Segons Valls “l’abolició de la prostitució arribarà igual que va arribar l’abolició de l’esclavitud per motius de raça o el treball infantil, parlem de drets humans que ofereixen certes resistències ja sigui per ignorància o per interessos. Per això és molt important sensibilitzar a la població sobre el fet que la prostitució no es pot considerar un treball perquè és incompatible amb la dignitat humana”.