Actualitat

Compromís pel Pirineu celebra l’aprovació de la proposta de crear la sindicatura de greuges comarcal

Compromís va presentar una moció proposant un conveni de col·laboració amb el Síndic de Greuges de Catalunya que permeti garantir el dret a la ciutadania a disposar de la figura del seu defensor o defensora

La síndica de greuges de la Seu d’Urgell va exposar recentment que cada cop són més els ciutadans i ciutadanes dels pobles que es dirigeixen a ella per la manca d’aquesta figura als seus ajuntaments o al Consell Comarcal.

En el pel celebrat al Consell Comarcal el grup de Compromís pel Pirineus va presentar una moció reclamant un acord per proposar al Síndic de Greuges de Catalunya la signatura d’un conveni de col·laboració entre aquesta institució i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell que permeti una supervisió singularitzada de la comarca i garanteixi el dret de la ciutadania a disposar de la figura del seu defensor com ja en gaudeixen els i les ciutadanes de La Seu.

En la exposició de la moció es va recordar que el Síndic de Greuges té la funció d’atendre les queixes de totes les persones que es troben desemparades davant l’actuació o la manca d’actuació de les administracions i que La Seu d’Urgell ja disposa d’aquesta figura.

Es va deixar constància del fet que la síndica de greuges de l’ajuntament de La Seu havia advertit recentment que malgrat les seves competències són teòricament només municipals estava atenent un nombre força considerable de persones de la comarca atès que no existeix aquesta figura en cap altre ajuntament de la comarca.

També es va recalcar que la comissió del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya en el seu informe sobre “Les desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia” proposen la creació de la figura del/a síndic/a, a tots els ajuntaments com a indicador de maduresa i bona salut democràtica i com a recurs valuosíssim.

L’equip de govern va proposar afegir un punt més d’acord a la moció per la promoció de la figura del síndic del Consell Comarcal, proposta acceptada pel grup de Compromís, tot i que, segons va explicar la consellera Carlota Valls, “donades les característiques de la nostra comarca veien un model més realista i viable a curt termini el que ja tenen en marxa al Consell Comarcal de la Cerdanya i al Conselh Generau d’Aran, territoris veïns que han signat convenis de col·laboració amb el Síndic de Catalunya per una supervisió singularitzada”.  

Salvador Illa visita l’Hospital de la Seu d’Urgell

Salvador Illa, cap de llista del PSC al Parlament de Catalunya i ministre de Sanitat del govern d’Espanya fins a finals de gener d’enguany, acompanyat per Òscar Ordeig, regidor de l’Ajuntament de la Seu i diputat al parlament, i Sílvia Romero, diputada al Parlament, ha visitat l’Hospital de la Seu d’Urgell per parlar amb els professionals sanitaris i agrair-los la seva exemplaritat durant la pandèmia.

També s’ha produït una reunió amb els regidors i regidores de Compromís X La Seu on s’ha parlat de la Seu i del Pirineu, de les problemàtiques actuals i de nous projectes.

També ha visitat la Seu i el seu centre històric i ha pogut parlar amb alguns ciutadans i representants de col·lectius que l’han fet arribar els seus comentaris i neguits de present i futur.

Compromís denuncia la reiterada falta de sensibilitat territorial del govern de la Generalitat amb un nou confinament comarcal

En el ple celebrat dilluns Compromís va demanar a Junts i ERC que continuïn fent pressió als seus anàlegs al govern de la Generalitat per un confinament adaptat als diferents territoris.

Compromís aposta, en moments on cal reduir la mobilitat de persones, pel confinament de la regió sanitària Alt Pirineu i Aran.

Un cop més el govern de la Generalitat ha decidit confinar amb el perímetre comarcal i aquest tema va ser portat al ple de l’ajuntament de la Seu en forma d’interpel·lació per part del grup polític de Compromís X La Seu.

En la seva intervenció, la regidora Carlota Valls va afirmar que la demanda perquè s’apliquin confinaments adaptats i diferenciats en base a la realitat de cada territori ja és un clam des de les zones menys poblades de Catalunya, com és la nostra, i que és una petició que compta amb el vist i plau de la majoria dels catalans i catalanes a jutjar per la cobertura del tema que s’està donant en mitjans de comunicació fins i tot públics.

Com a exemple, va citar les tertúlies de Catalunya Ràdio on s’ha plantejat aquesta qüestió i es parlava, literalment i de forma unànime, de la falta de sentit comú del govern de la Generalitat en el fet de tractar d’igual manera als ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona i als del Pirineu.

La regidora va recordar que tots els grups amb representació en l’ajuntament van signar una carta que es va fer arribar a la Generalitat no fa gaires setmanes amb aquesta petició. I que altres consistoris i consells comarcals han fet el mateix, reclamant aquestes mesures diferenciades per territoris com, per exemple, el confinament per regions sanitàries o en funció de la densitat de la població.

“Ens preguntem si aquesta actitud reflecteix un desconeixement del territori o simplement demostra que des del govern de la Generalitat es prenen mesures a la brava o a l’engròs; i tan una cosa com l’altra és molt greu i deixa un cop més patent la falta d’interès per la Catalunya rural i de muntanya” va afirmar Valls en la seva intervenció.

Per acabar, va demanar a l’equip de govern de l’ajuntament de la Seu format per Junts i ERC que segueixin insistint als seus respectius partits sobre la consideració específica de les zones de muntanya en les decisions relacionades amb les mesures de contenció de la COVID 19.

També va recordar que Compromís aposta pel confinament, quan sigui necessari limitar la mobilitat de les persones, de la regió sanitària Alt Pirineu-Aran amb la incorporació d’Andorra.

Compromís reclama més interès per part de Junts i ERC respecte el paper del Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat (CMAM)

En el ple de l’ajuntament el grup de Compromís va interpel·lar a l’equip de govern pels  continus retards en la presa de decisions en relació al CMAM

La regidora Carlota Valls va exposar propostes adreçades a l’accessibilitat en el projecte de reforma de la biblioteca, el vàter públic de la plaça Joan Sansa i la formació de càrrecs electes i tècnics

La proposta de creació del Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat (CMAM) va ser aprovada a instàncies d’una moció del grup de Compromís al febrer del 2020, amb l’objectiu de treballar per una accessibilitat universal i una mobilitat sostenible.

La regidora de Compromís Carlota Valls va expressar en un prec que des de la proposta de creació del Consell fins a la seva constitució efectiva cada passa que s’ha anat fent ha estat a base d’insistir i empènyer.

També va aclarir que  Compromís  no va proposar la creació d’aquest consell per poder dir que “ja el tenim i ja ens podem posar tots una medalla”, sinó per treballar cada dia per una ciutat accessible per a tothom.

La regidora va posar de manifest que l’accessibilitat és un tema que no pot esperar perquè les persones que pateixen discapacitats es troben dificultats cada dia i va demanar a l’equip de govern una actitud més disposada a treballar per aquests temes.

En aquest sentit va informar que juntament amb altres membres del Consell han començat a treballar, a l’espera que es convoqui el ple del Consell, en tres àmbits: el projecte de reforma de la biblioteca, el lavabo públic situat a la plaça Joan Sansa i la formació en accessibilitat de càrrecs electes i tècnics.

La reforma de la biblioteca és un bon moment per a fer-la veritablement accessible i l’inici de les obres és imminent, per aquest motiu s’ha revisat el projecte i s’ha elaborat un informe amb 10 propostes de millora en l’accessibilitat.

El vàter públic situat a la plaça Joan Sansa que s’anuncia com accessible, s’ha pogut comprovar que presenta certes dificultats d’accés que fan difícil el seu ús per persones amb mobilitat reduïda; s’ha redactat un document que recull aquests impediments en l’accessibilitat.

Els dos treballs s’han fet arribar als regidors responsables del CMAM juntament amb una proposta de formació sobre accessibilitat per a càrrecs electes i personal tècnic tant municipals com comarcals, amb l’argument que l’accessibilitat ha de ser un tema tranversal i present en totes les actuacions i projectes.

La regidora Carlota Valls va finalitzar agraint la imprescindible tasca que està duent a terme en pro de l’accessibilitat la Sra. Montse Rollan, membre del CMAM, i la valuosa col·laboració d’un altre membre del consell, el Sr. Adrià Rúbio.

Compromís denuncia el lamentable estat dels antics jutjats del Pati Palau

Els diferents governs municipals d’ERC i CiU (Junts) han permès, amb una total passivitat i falta de vigilància, ocupacions, continus furts i actes vandàlics que han degradat les instal·lacions.

No tenir cura de les propietats municipals és una actitud negligent i de desídia per part de Convergència (Junts) i ERC i costa diners als ciutadans i ciutadanes.

Fa algunes setmanes, regidors de Compromís X La Seu van visitar les instal·lacions dels antics jutjats situats a la plaça del Pati Palau, propietat de l’ajuntament de la Seu, i van poder comprovar com el vandalisme i els furts continuats durant dècades i la falta de manteniment i vigilància han abocat a aquest equipament a un estat deplorable i irreversible.

Aquest edifici històric fou construït en temps del bisbe Francisco Antonio de la Dueña y Cisneros i del rei Carles IV, entre els anys 1797 i 1808, període en què van coincidir totes dues personalitats en el desenvolupament del seu càrrec.

Va acollir el jutjat de primer instància de la ciutat durant un llarg període. També va ser Casa dels Infants Orfes. En algun moment del segle XIX o de principis del segle XX l’antiga Casa dels Infants Orfes va convertir-se en l’escola pública de primeres lletres de la Seu d’Urgell. L’any 1911 l’Ajuntament de la Seu va iniciar els tràmits per tal que les escoles fossin graduades. D’aquesta manera, l’escola d’educació primària de la Seu d’Urgell va ocupar aquell emplaçament fins al seu trasllat a l’actual escola Mossèn Albert Vives, que es va produir l’any 1971. En aquell moment la casa dels infants orfes passà a ser ocupada per les dependències del jutjat de primera instància de la Seu d’Urgell fins a la primera dècada de l’any 2000, quan aquestes dependències foren traslladades a un nou edifici que es va inaugurar l’any 2003.

Compromís considera que els successius governs d’ERC i Convergència han tingut una actuació deplorable i irresponsable, caracteritzada per una desídia extrema. Això ha permès que unes instal·lacions que es trobaven en perfectes condicions al bell mig del Centre Històric de la Seu, es degradin fins a l’extrem arribant a una situació irreversible que comportarà una gran inversió per part de les arques municipals, sense que cap representant polític es faci responsable d’aquest fet.

El grup municipal de Compromís treballarà per proposar nous usos per a aquest edifici que ha de permetre dinamitzar el centre històric i recuperar una de les instal·lacions que actualment es troben en situació d’abandonament total, a l’igual que d’altres com la Ciutadella de Castellciutat o una part de l’edifici de les Monges.

Joan Barrera, regidor de Compromís declara que “un cop més veiem com aquest tipus d’actitud irresponsable i negligent d’ERC i Convergència (Junts) costarà diners a tots els ciutadans i ciutadanes de la Seu d’Urgell”.