Actualitat

Problemes tècnics per celebrar reunions al Consell Comarcal

El Ple, la Junta General de IAUSA i l’Assemblea General del CAPAU, que estaven previstes celebrar-se telemàticament, es van haver de desenvolupar finalment de forma presencial.

Compromís considera que aquest fet posa en evidència les greus mancances en telecomunicacions que pateix el territori.

El passat 17 de juny els consellers i conselleres del Consell Comarcal estaven convocats per a celebrar el Ple i la junta general de IAUSA telemàticament. Després de dues hores amb diferents problemes tècnics el secretari va considerar que no s’oferien les garanties necessàries per poder donar la sessió com a vàlida i el president va anunciar que es posposava per celebrar-ho presencialment la següent setmana.

I el passat 22 de juny es van repetir els problemes. Estava previst la celebració telemàtica de l’assemblea general del Consorci d’Atenció a les Persones (CAPAU) i malgrat els esforços del personal tècnic informàtic del Consell, no es van poder connectar a la reunió ni el secretari ni la cap de l’oposició. En aquesta ocasió la reunió no es va aturar, però el grup de Compromís va sol. licitar formalment la nul·litat de la reunió per no haver-se garantit la participació de dos membres cabdals. La petició va prosperar, celebrant-se la reunió finalment de forma presencial quatre dies després.

En el Ple la consellera portaveu de Compromís x Pirineu va fer ús del torn de paraules per deixar constància que el fet que l’administració més important de la comarca no pugui desenvolupar una reunió telemàtica amb garanties posa en evidència les greus mancances que pateix el territori en matèria de telecomunicacions.

En els últims temps, i ara més després de la crisi sanitària, hem llegit diferents articles d’opinió augurant noves oportunitats per les zones rurals que es podrien derivar d’un contrastat augment del teletreball i un interès de la població urbana per viure més a prop de la natura.

Compromís veu el futur amb optimisme però sense perdre de vista la realitat. Cal ser molt conscient de quin és el nostre punt de partida, del llarg camí que tenim per endavant i fins a on podem arribar.

Ja fa temps que els serveis de telecomunicacions i Internet són les principals reclamacions dels pirinencs a l’Agència de Consum, sent Telefónica l’empresa que encapçala el rànquing de reclamacions.

Ajuntaments, empresaris i entitats fa molts anys que reclamen a les administracions el dret de les persones que viuen a la muntanya a poder disposar de cobertura mòbil i d’Internet amb un mínim de qualitat.

El temps de confinament ha deixat palès també les conseqüències d’una mala o inexistent cobertura, com la dificultat per continuar el curs escolar amb igualtat d’oportunitats, l’angoixa de les persones en situació de dependència, les dificultats per teletreballar….

La consellera portaveu de Compromís, Carlota Valls, es pregunta “realment creiem que es desplaçaran professionals a viure als nostres pobles si no els podem garantir un accés de qualitat a les telecomunicacions?  I responNo ens enganyem, sense inversions en serveis bàsics al territori la despoblació, l’envelliment i l’empobriment no faran més que augmentar”.

Per aquest motiu, insta a les administracions a treballar plegats per fer possible mesures concretes i urgents que permetin que la necessària connectivitat arribi als nostres pobles.

Compromís X Pirineu reclama veritables polítiques de reactivació i promoció econòmica

Compromís alerta que les dades demostren un índex molt preocupant de pobresa a la comarca i que aquesta situació només es podrà revertir aplicant polítiques econòmiques significatives i amb impacte real.

En el ple celebrat ahir es va aprovar una moció per fer front a la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural.

En el ple del Consell Comarcal celebrat dijous passat el grup comarcal de Compromís va deixar palès la necessitat que l’equip de govern es replantegi la seva política de promoció econòmica i desenvolupament local. També va donar suport a una moció per fer front a la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural de l’ajuntament de Montferrer a instància de la regidora de Compromís Isabel Perera.

El conseller de Compromís i regidor de l’ajuntament de Peramola, Toni Mas, va aprofitar el punt del ple dedicat al projecte FEDER Camina Pirineus per demanar a l’equip de govern que revisés els seus plantejaments en política de promoció econòmica ja que aquesta, va afirmar, “no es pot basar en projectes puntuals que venen donats des de fora sinó que s’ha d’articular un plantejament global que tingui en compte la veu del territori, les seves veritables necessitats i una visió de futur”.

Amb les preocupants dades de pobresa de la nostra comarca Compromís considera cabdal acompanyar a les persones més vulnerables i castigades per la situació de crisi actual, donar suport al teixit empresarial i treballar per desenvolupar mesures significatives de reactivació econòmica.

Estudis recents mostren que una de les causes de l’abandonament del món rural és la dificultat d’aquest per esdevenir un territori econòmicament viable. Per aquest motiu, en el nostre entorn és imprescindible cercar i potenciar activitats que recuperin, renovin i fomentin activitats econòmiques vinculades a l’agricultura, la ramaderia, el bosc i els serveis.

Generar oportunitats i ocupació és un dels principals reptes en el món rural, tant a casa nostra com a tot el món rural europeu, i aquest ha de ser l’objectiu de les administracions.

Compromís va donar suport a la moció per fer front a la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural de l’ajuntament de Montferrer que va ser presentada al consistori per la regidora de Compromís X Montferrer, Isabel Perera. La moció contempla diferents propostes per treballar per l’equilibri territorial en matèria d’educació, infraestructures, comunicacions, fiscalitat i ocupació.

Compromís va celebrar el suport rebut a la moció i va emplaçar a tots els grups comarcals a treballar plegats per un Alt Urgell més pròsper.

Compromís interpel·la a Junts i ERC a que es replantegin la pujada de preu del menú escolar

En el Ple celebrat dimecres passat, Compromís va afirmar que la mesura és inapropiada en el context de crisi econòmica.

Compromís recomana un debat profund de l’empresa IAUSA i estudiar projectes innovadors que s’estan realitzant en altres indrets.

El passat dimarts 2 de juny en la sessió de junta de govern del Consell Comarcal es va presentar la proposta de pujar els preus dels menús escolars pel proper curs. Va rebre els vots a favor de tots els consellers de Junts i ERC i un únic vot en contra del grup de Compromís. En el Ple celebrat ahir Compromís va interpel·lar a l’equip de govern a que s’ho replantegin.

La proposta es va presentar a l’empara d’un suposat estudi de costos elaborat per l’empresa pública IAUSA, estudi que no es va presentar, i la Resolució EDU/790/2020, de 24 de març (DOGC 8101, d’1 d’abril) que marca el preu màxim per als menjadors escolars per al curs 2020-2021.

Amb aquest increment les famílies de la nostra comarca que porten els seus fills i filles als menjadors gestionats per IAUSA hauran de pagar 6,33 € si es queden habitualment al menjador escolar, i 6,96 € si ho fan esporàdicament. Aquest preus són els màxims que permet la llei i suposen un augment de més del 2 % i de més del 7 % respectivament.

Pel grup de Compromís X Pirineu aquesta decisió és inapropiada i equivocada. Inapropiada per la situació de crisi en la que ens trobem; en tot cas, si s’havien de tocar els preus dels menús escolars hauria estat per abaixar el seu cost i en cap cas per encarir-los. I equivocada perquè la Generalitat ho ha permès per acontentar les empreses gestores dels menjadors que pressionaven des de fa molt temps per poder augmentar els seus beneficis.

També va criticar el fet que la decisió s’hagi pres de forma unilateral, sense haver-ho consensuat ni tan sols comunicat ni als ajuntaments, ni als centres educatius ni a les famílies.

La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) ha valorat la pujada de preus dels menús escolars com una falta de respecte cap a les famílies i la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA) ha alertat que Catalunya té els preus més alts de l’estat espanyol.

Compromís va demanar en la sessió plenària que busquin alternatives per continuar i millorar el servei de menjador sense pujar el cost a les nostres famílies i que reflexionin sobre la seva decisió.

També es va posar a disposició de l’equip de govern tant com per fer un debat profund sobre l’empresa IAUSA i la seva gestió, com per fer arribar projectes molt interessants que es duen a terme a altres indrets, sobre tot en escoles rurals, que han permès abaratir costos de menjador augmentat la qualitat.

Carlota Valls, consellera portaveu de Compromís X Pirineu i regidora a l’ajuntament de La Seu, va declarar que “la ciutadania ara el que necessita és que les administracions es posin del seu costat, no que els hi posin més difícil” i va afegir que pel que fa a aquesta mesura “La Generalitat i el nostre Consell Comarcal han actuat de la mateixa forma inacceptable: augmentar ingressos a costa de les famílies”.

El Consell Comarcal tindrà, en els millors dels casos, tres presidents en una legislatura

Compromís denuncia que amb la renúncia del Sr. Sala, la entrada de la Sra. Lladós i la pactada entrada posterior del Sr. Riera, la necessària estabilitat de la institució en temps de crisi no es podrà garantir.

Compromís demana a Junts i ERC que pensin més en la ciutadania i menys en els interessos partidistes.

En el ple del Consell Comarcal celebrat ahir Compromís va formular un prec demanant a l’equip de govern que es replantegin la triple presidència a la institució per considerar que aquests canvis continus impedeixen la estabilitat que la institució necessita per poder afrontar els reptes de la crisi econòmica provocada per la pandèmia del COVID-19.

El govern del Consell Comarcal està en mans de Junts i ERC fruit d’un pacte entre els dos partits que contempla repartir-se proporcionalment la presidència al Consell i l’alcaldia a l’ajuntament de La Seu.

Des del començament de la legislatura es va anunciar que la presidència del Consell l’ostentarien en una primera etapa el Sr. Miquel Sala (Junts) i a continuació el Sr. Martí Riera (ERC). Però amb la renúncia del primer de forma prematura, Junts anuncia que serà substituït per la Sra. Lladós, els mesos que quedin pendents fins l’entrada del Sr. Riera.

En la sessió plenària es va presentar la renúncia  de la consellera Immaculada Salvadó, regidora de Ribera d’Urgellet, fet que permetrà la entrada de la Sra. Lladós en el seu lloc, i així complir el requisit previ per poder ser nomenada presidenta.

Carlota Valls, consellera portaveu de Compromís va agrair a la Sra. Salvadó la seva vocació de servei i va lamentar que marxés tan aviat no per una decisió personal sinó per una decisió de partit.

En la formulació del prec el conseller Jordi Nadal i regidor de l’ajuntament d’Alàs i Cerc va afirmar que “el Sr. Martí Riera té prou experiència al servei públic com alcalde i ja es coneix la institució com a vicepresident aquest primer any, per tant el més raonable seria que si el Sr. Sala marxa sigui ell mateix qui agafi el relleu”.

ERC i Junts van defensar les condicions temporals del seu pacte, al que la consellera portaveu  de Compromís va respondre que demanava a l’equip de govern “una alçada de mires, una mirada més enllà dels partits, per centrar-se en el que és veritablement important, vetllar pel bon funcionament de la institució i servir a la ciutadania el millor possible”.

CONVIVINT AMB EL VIRUS A MUNTANYA

Una proposta de reconstrucció democràtica i inclusiva

Després de dos mesos d’estar encauats com els conills quan oloren la guineu, sembla que podem anar sortint a fora. Ben entesos, la guineu no ha desaparegut del bosc. Al bosc sempre hi ha hagut guineus, astorets o ducs. I lògicament també ratolins, serps o conills.

Ara ens adonem que els humans som del gremi dels conills, tan contents que estàvem amb el convenciment de ser l’àliga daurada de les muntanyes.

Potser hem trobat que el cau era massa fosc, petit, que ens asfixiava pensar amb els parents i amics malalts, que ens angoixava pensar que podíem ser el proper sopar de la guineu.

Ens arribava molta informació del bosc. Destaquem els informes tècnics del doctor Fernando Simón, al meu parer un exemple de mètode científic, que hi ha posat tones de paciència, pedagogia i sentit comú però que donada la situació no sempre ens agradava el que deia. Lògic, és el que té la vida.

Hem trobat a faltar un portaveu des de la nostra terra, que expliqués què feia el Govern Català amb les competències que té atorgades, i recordeu que al bon feiner qualsevol eina li va bé. O sigui, que quan algú no treballa sempre queda allò de que potser no és bon feiner.

Els de muntanya no ens refiem dels centralismes, Barcelona és lluny i els que som molt molt de poble fins i tot desconfiem de la capital de comarca.

Si no dius res, el llop no et sent i et salves, pensaven els responsables comarcals, i així els alcaldes podien seguir argumentant que tot està delegat al Consell i tots plegats ens resignem a que ens hagin buidat de contingut i democràcia els nostres Ajuntaments.

Sigui com sigui ara hem sortit del cau i resulta que a fora hi fa fred i plou. Toca doncs, doblegar l’esquena i això va per tothom.

El coronavirus no ha causat el despoblament que patim als municipis de muntanya, ni tampoc és responsable de l’escàs teixit productiu ni de la feblesa del sistema sanitari o de les deficiències en les comunicacions terrestres. Això són reptes afegits, problemes que hem de resoldre per aconseguir la sostenibilitat del mon rural.

Hem de ser capaços d’estructurar una societat basada en el respecte a les persones i al medi natural. Qui està més a prop de les persones i del poble són els Ajuntaments. Per això convido a tots els alcaldes a recuperar el protagonisme, a liderar un gran pacte per a la reconstrucció dels municipis de muntanya, des de la transparència i la eficàcia, comptant amb tots els regidors del consistori, amb entitats, sectors professionals i voluntariat.

Enlloc no està escrit com ha de ser el bosc, serà com entre tots els vulguem.

Nati Valls Teixidó

Compromís X Montferrer i Castellbò