Compromís reclama el cicle formatiu IFE per a joves amb discapacitat

Els joves amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada no tenen cap opció de formació reglada en tot el Pirineu i Prepirineu.

Compromís reclama  de forma urgent el compliment del dret a l’educació d’aquest col·lectiu mitjançant una moció en el proper Ple de l’Ajuntament.

El grup de Compromís per La Seu presentarà en el Ple de l’Ajuntament de la Seu, que és celebrarà el proper dilluns, una moció per instar a l’equip de govern que iniciï els tràmits administratius necessaris per a que el cicle formatiu IFE (Itinerari Formatiu Específic) es pugui dur a terme en la capital urgellenca, tal i com proposa el propi departament d’Educació des de l’any passat.

L’Acord de Govern 120/2016, de 30 d’agost, pel qual es crea el Pla pilot experimental d’itineraris formatius específics (IFE) per a alumnes amb necessitats educatives especials associades a discapacitat intel·lectual lleu o moderada va ser rebut amb una gran satisfacció per part de les famílies amb fills amb aquestes característiques i per part d’una comunitat educativa sensible al valor de l’atenció a la diversitat i als drets de les persones amb diversitat funcional.

Aquests estudis venien a donar resposta a una gran necessitat que hi havia en l’àmbit de la formació d’aquest alumnat que, per manca d’opcions de formació després de la ESO es veien abocats a quedar-se a casa a la força, sense cap oportunitat de formació, situació que repercutia greument en la seva inserció social i laboral.

Des de l’any  2016, les famílies del Pirineu han estat esperant que s’atorgués aquests estudis al nostre territori. Finalment, el mes de maig del 2019  el Departament d’Ensenyament decideix que l’IFE arribi a la Seu d’Urgell, pel curs 2019-2020, concretament a l’institut Joan Brudieu.

Malauradament, l’alegria va durar poc. En ple període de preinscripció, la opció de cursar aquests estudis a l’institut Joan Brudieu desapareix sobtadament i sense cap explicació de la pàgina web del Departament d’Ensenyament.

La informació que va transcendir és que l’institut Joan Brudieu no va acceptar la proposta per falta d’espai, que l’escola La Salle no va poder optar per no ser un centre públic, que els instituts La Valira i d’Oliana no complien els requisits i que l’ajuntament no va proposar cap espai alternatiu. Segons el departament, en el curs 2019-2020  els diners pressupostats per La Seu d’Urgell van anar a una altra comarca de Catalunya, ja que des de la nostra no va haver una resposta positiva.

És a dir, que uns pels altres, els nostres joves un cop més sense l’oportunitat de formar-se. I, un curs més, que en tot el Pirineu no s’imparteix formació professional adaptada.

En un intent desesperat de les famílies per aconseguir un compromís per part del departament d’ensenyament d’implantar aquests estudis el següent curs 2020-2021, una representació de les famílies es van reunir amb el Sr. Carles Vega, delegat dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida i amb l’equip de govern de l’ajuntament de la Seu. D’aquesta reunió no es va poder treure cap compromís, només algun reconeixement d’errors comesos i declaracions de bones intencions, del tot insuficients.

Actualment, la situació sembla que es torna a repetir.

Ha sortit ja publicat en la web del departament d’Educació que s’atorga un cicle IFE a la nostra comarca, un cop més a l’institut Joan Brudieu. Des de l’equip directiu d’aquest centre s’insisteix que no hi ha espai per ubicar-ho. Existeix altres propostes damunt de la taula, però un cop més no hi ha cap compromís al respecte i el període de preinscripcions s’apropa.

Compromís comparteix la decepció i la indignació de les famílies, aposta de forma inequívoca per la igualtat d’oportunitats i de drets de tots els infants i joves, i denuncia que els drets d’aquests joves s’estan negant al nostre territori de forma reiterada.

Per Carlota Valls, regidora i consellera de Compromís «ha arribat el moment de fer política de veritat. El moment de prevaler els interessos d’un col·lectiu molt vulnerable per damunt d’altres variables. El moment que l’equip de govern es comprometi a treballar amb tots els agents implicats per garantir que el cicle IFE arribi per fi a la Seu» i afegeix «tornar a perdre L’IFE un curs més seria faltar de forma reiterada a un del drets més fonamentals dels infants i dels joves, que és el dret a l’educació, seria inadmissible i un cop massa dur per aquests joves i les seves famílies».