Compromís interpel·la a Junts i ERC a que es replantegin la pujada de preu del menú escolar

En el Ple celebrat dimecres passat, Compromís va afirmar que la mesura és inapropiada en el context de crisi econòmica.

Compromís recomana un debat profund de l’empresa IAUSA i estudiar projectes innovadors que s’estan realitzant en altres indrets.

El passat dimarts 2 de juny en la sessió de junta de govern del Consell Comarcal es va presentar la proposta de pujar els preus dels menús escolars pel proper curs. Va rebre els vots a favor de tots els consellers de Junts i ERC i un únic vot en contra del grup de Compromís. En el Ple celebrat ahir Compromís va interpel·lar a l’equip de govern a que s’ho replantegin.

La proposta es va presentar a l’empara d’un suposat estudi de costos elaborat per l’empresa pública IAUSA, estudi que no es va presentar, i la Resolució EDU/790/2020, de 24 de març (DOGC 8101, d’1 d’abril) que marca el preu màxim per als menjadors escolars per al curs 2020-2021.

Amb aquest increment les famílies de la nostra comarca que porten els seus fills i filles als menjadors gestionats per IAUSA hauran de pagar 6,33 € si es queden habitualment al menjador escolar, i 6,96 € si ho fan esporàdicament. Aquest preus són els màxims que permet la llei i suposen un augment de més del 2 % i de més del 7 % respectivament.

Pel grup de Compromís X Pirineu aquesta decisió és inapropiada i equivocada. Inapropiada per la situació de crisi en la que ens trobem; en tot cas, si s’havien de tocar els preus dels menús escolars hauria estat per abaixar el seu cost i en cap cas per encarir-los. I equivocada perquè la Generalitat ho ha permès per acontentar les empreses gestores dels menjadors que pressionaven des de fa molt temps per poder augmentar els seus beneficis.

També va criticar el fet que la decisió s’hagi pres de forma unilateral, sense haver-ho consensuat ni tan sols comunicat ni als ajuntaments, ni als centres educatius ni a les famílies.

La Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) ha valorat la pujada de preus dels menús escolars com una falta de respecte cap a les famílies i la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA) ha alertat que Catalunya té els preus més alts de l’estat espanyol.

Compromís va demanar en la sessió plenària que busquin alternatives per continuar i millorar el servei de menjador sense pujar el cost a les nostres famílies i que reflexionin sobre la seva decisió.

També es va posar a disposició de l’equip de govern tant com per fer un debat profund sobre l’empresa IAUSA i la seva gestió, com per fer arribar projectes molt interessants que es duen a terme a altres indrets, sobre tot en escoles rurals, que han permès abaratir costos de menjador augmentat la qualitat.

Carlota Valls, consellera portaveu de Compromís X Pirineu i regidora a l’ajuntament de La Seu, va declarar que “la ciutadania ara el que necessita és que les administracions es posin del seu costat, no que els hi posin més difícil” i va afegir que pel que fa a aquesta mesura “La Generalitat i el nostre Consell Comarcal han actuat de la mateixa forma inacceptable: augmentar ingressos a costa de les famílies”.