Compromís demana celeritat per reobrir el Centre de Dia

La Generalitat permet obrir aquests centres, amb mesures específiques, des de la fase 3 de desconfinament.

Compromís ha fet arribar en diverses ocasions a l’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu l’angoixa que estan patint algunes famílies i la necessitat de reobrir el centre, amb la màxima seguretat per evitar contagis de COVID 19.

El 16 de març el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va ordenar el tancament dels centres de dia per evitar la propagació de contagis. Des d’aquell moment van ser les famílies que van haver de fer-se càrrec les 24 hores del dia dels seus familiars, molts d’ells amb malalties degeneratives com demència senil o alzheimer. A dia d’avui, el centre segueix tancat.

El 16 de maig, en la fase 1 de desconfinament, el govern de l’Estat va permetre, per ordre ministerial, la reobertura dels centres de dia per a gent gran, deixant la decisió en últim terme a les comunitats autònomes donat que tenen la competència delegada en aquest àmbit.

El 9 de juny, en la fase 3 de desconfinament, la Generalitat va adaptar aquesta recomanació a través d’una resolució que estableix els criteris per a l’obertura de centres i serveis socials d’atenció diürna de persones grans i persones amb discapacitat.

Aquesta resolució de la Generalitat no obliga als centres a obrir, sinó que demana als qui vulguin obrir i compleixen els requisits per fer-ho es dirigeixin al Departament i presentin una petició d’obertura, una declaració responsable i els protocols de prevenció i de riscos i salut laboral de l’empresa. 

Les mesures de prevenció més específiques que els centres de dia hauran de complir són bàsicament garantir la distància de 2 metres entre les persones, obrir amb un aforament que no arribi al 50%, que aniria augmentant progressivament, i la realització de proves PCR a usuaris i professionals.

En constatar aquesta informació, i veient el patiment de moltes famílies, Compromís ha fet arribar en diverses ocasions a l’equip de govern de l’ajuntament de La Seu la necessitat de reobrir el centre de dia ubicat a la tercera planta de l’hospital, sempre amb les màximes garanties de seguretat per als usuaris per tal d’evitar possibles contagis.

Segons informació de l’equip de govern, s’està preparant el protocol per enviar-lo al departament i s’està trucant a les famílies per valorar les necessitats de cada cas.

Des de la Confederació Espanyola d’Alzheimer (CEAFA) s’alerta que el tancament dels centres de dia ha perjudicat tant als malalts, que a casa no poden rebre la cura professional que necessiten, com als familiars, perquè no disposen d’un espai de respir atenent 24 hores al dia el seu familiar, tasca extremadament esgotadora i estressant.

També des de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) s’ha expressat la preocupació per les situacions de solitud de molts avis i pel seu deteriorament ja que molts d’ells han perdut el seu únic espai de socialització i l’atenció a necessitats concretes.

Carlota Valls, regidora i consellera de Compromís, afirma que “tenir cura d’una persona gran i malalta només sap el que és qui ho ha passat i l’administració ha d’estar al costat d’aquestes famílies per a oferir suport professional i un respir, amb pandèmia o sense”. I afegeix amb contundència que “amb una residència pública i de qualitat que no arriba i amb un sistema de d’atenció domiciliària gairebé inexistent l’equip de govern de Junts i ERC demostren que la gent gran no és la seva prioritat”.

Des de Compromís es demana el màxim de celeritat possible per reobrir, amb garanties, el centre de dia, un impuls decidit per ampliar els serveis i la qualitat de l’atenció domiciliària a tota la comarca i tenir com a prioritat la construcció de la necessària residència per a la gent gran.