S’aprova el Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat a proposta de Compromís

Al ple de dilluns es va aprovar per unanimitat aquest consell que ha de convertir la Seu en una ciutat inclusiva.

Compromís demanarà al Consell que es destini una partida pressupostària fixa anual fins aconseguir la plena accessibilitat.

Durant el ple del passat dilluns 5 d’octubre es va aprovar la creació del Consell Municipal d’Accessibilitat i Mobilitat.

Aquest és un gran pas en el llarg i necessari camí per convertir la Seu en una ciutat inclusiva, una ciutat en la que totes les persones puguin gaudir de les mateixes oportunitats.

Per tots és sabut, que les persones amb discapacitat s’enfronten cada dia a múltiples barreres en tots els àmbits que dificulten molt la seva vida. Les dades ens mostren que, en general, tenen menys oportunitats socials, econòmiques, laborals i educatives, el que té com a conseqüència que sigui un col·lectiu amb unes taxes de pobresa més altes.

L’OMS recorda que són més de mil milions de persones arreu del món que pateixen algun tipus de discapacitat ja sigui física, intel·lectual o sensorial, el que ve a ser un 15 % de la població mundial.

Per altra banda, el procés d’envelliment de la població porta també a considerar la inclusió d’aquestes persones cada vegada més nombrós. Segons l’Institut Nacional d’Estadística ja hi ha quasi un 20% de la població major de 65 anys, xifra rècord que creix exponencialment i que ens convertirà, l’any 2050, en el país amb més persones grans del món. També cal tenir em compte que el procés d’envelliment està sent major en els entorns rurals com el nostre.

Els ciutadans i ciutadanes de la Seu no es poden permetre com a societat no comptar amb tots ells.

L’accessibilitat afavoreix la inclusió de les persones amb discapacitat i envelliment, perquè és la porta d’entrada als seus drets com a ciutadans i ciutadanes.

El Consell que es va aprovar el proppassat dilluns impulsarà i vetllarà per la implementació de polítiques i accions encaminades a que tant les infraestructures com els equipaments públics i privats d’ús públic de la ciutat tinguin les condicions adequades per l’accés a l’entorn físic, al transport, a la informació i a les comunicacions en igualtat d’oportunitats per a tothom.

Des de Compromís X La Seu es vol fer un agraïment a tots els grups municipals que primer van donar suport a la moció presentada per Compromís el desembre passat sobre la creació d’una taula per l’accessibilitat, i, posteriorment, van ajudar a crear el Consell municipal aportant així major estabilitat als seus objectius. També es vol agrair, especialment, la generositat de La Seu en Comú, i en especial a la Montse Rollán, que van impulsar també la pròpia moció i han ajudat a tirar endavant generosament aquesta iniciativa.

El grup municipal de Compromís demanarà que es destini a cada pressupost anual una partida econòmica que es consensuï amb la resta de grups municipals fins aconseguir la plena accessibilitat de la ciutat de la Seu d’Urgell.

Carlota Valls, regidora de Compromís, declara “que l’Ajuntament de la Seu, com administració pública més propera als ciutadans, ha de ser la primera que ha de donar exemple i garantir la igualtat i l’equitat entre totes les persones” i afegeix que “hem de procurar fer la vida més fàcil a les persones amb discapacitat que s’enfronten a diari a molts reptes en un món ple de desigualtats”.