Compromís X Pirineu defensa la promoció dels estudis d’esports de muntanya

En el ple que es celebrarà avui el grup comarcal presentarà una moció amb propostes per la promoció d’aquests esports a la comarca

Els esports de muntanya, com l’escalada, el parapent i els esports d’aigües braves són ja  un motor econòmic a la nostra comarca que cal reforçar

En el ple que es celebrarà aquesta tarda al Consell Comarcal els consellers del grup Compromís pel Pirineu presentaran una moció amb propostes concretes per promoure i reforçar els esports de muntanya com a motor econòmic de la comarca. Aquesta moció ja ha estat aprovada per l’ajuntament de Peramola.

Davant les conseqüències econòmiques i socials que s’estan produint fruit de la pandèmia de la COVID-19 i que han comportat una pressió enorme als nostres sistemes públics de salut i benestar social, la majoria de les administracions públiques estan aprovant plans extraordinaris per a la reconstrucció o recuperació socioeconòmica que permeti fer front a la situació actual per reconstruir el futur de forma solidària i pròspera.

Entenem per equilibri territorial la igualtat d’oportunitats dels ciutadans i ciutadanes independentment del lloc on visquin. Tenir un país equilibrat significa, tal com estableix l’article 174 del Tractat de la Unió  Europea, el 130.2 de la Constitució Espanyola o el 46.4 de l’Estatut de Catalunya, garantir la diversitat dels seus paisatges, de les seves cultures, de les seves tradicions i de les seves formes ancestrals de gestionar un territori viu.

Els espais rurals i de muntanya són imprescindibles per garantir el futur de la nostra societat, d’ells depèn la qualitat de la nostra alimentació, la regeneració de l’aire que respirem, l’aigua que consumim, molta energia renovable que ens cal produir, i la preservació de la biodiversitat i de les cultures.

Cal garantir una vida digna per a qui decideixi habitar a l’entorn rural, complint així el principi constitucional d’igualtat, llibertat i no discriminació de la ciutadania, independent del lloc on visquin.

Pel conseller i regidor de Peramola Toni Mas “els esports de muntanya, com l’escalada, el parapent i els esports d’aigües braves són ja un motor econòmic a la nostra comarca i d’altres zones de muntanya i reforçar-los pot ajudar a corregir la despoblació del món rural”.

Davant aquesta situació i amb l’objectiu d’activar mesures per l’equilibri territorial els consellers de Compromís proposaran al ple la creació d’una taula de treball formada per representants polítics d’ajuntaments interessats i del Consell Comarcal, representants de l’àmbit empresarial esportiu, persones significades per la seva aportació a l’esport de muntanya i un tècnic del Servei de Promoció Econòmica del Consell Comarcal.

Aquesta taula tindria entre els seus objectius impulsar la creació de cicles formatius d’esports de muntanya com l’escalada, el parapent i altres esports de referència mundial a l’Alt Urgell. Estudis que podrien ser adscrits a la Universitat de Lleida (UdL) establint així una relació directa amb el nou estudi de grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (CAFE) que el curs vinent es podrà cursar a la Seu d’Urgell.

S’establirien relacions amb el món acadèmic de diferents països per tal de fomentar que aquests estudis tinguin un caire internacional i pugui ser atractiu per alumnes provinents d’Andorra, França o qualsevol part del món; així com estudiar formules que permetin allotjar als estudiants provinents d’altres indrets, donant prioritat a la rehabilitació d’habitatges ja existents en els nostres municipis.

També col·laborar amb els ajuntaments i els centres formatius en l’adequació dels espais necessaris pel desenvolupament dels diferents esports, així com l’accés a aquests espais (condicionar camins i accessos a zones d’escalada, serveis i rescats); i participar en la redacció de projectes que puguin ser presentats tant a la Generalitat com a la Diputació per a que aquestes administracions puguin col·laborar econòmicament en el costos de qualsevol dels aspectes d’aquest projecte.

Per últim, fomentar la pràctica dels esports de muntanya en els infants de la nostra comarca mitjançant propostes a les escoles i a les entitats o empreses responsables de les activitats extraescolars i de lleure dels diferents municipis.