Compromís proposa mesures de suport al sector de la restauració

Bars i restaurants afronten un nou tancament amb grans pèrdues

Compromís demana a Junts i ERC que faci més per aquest sector cabdal en la nostra ciutat

En el ple municipal celebrat ahir el grup de Compromís x La Seu va proposar una bateria de mesures per al sector de la restauració per donar suport a bars i restaurants, un dels sectors més afectats per la crisi econòmica provocada per la pandèmia i per les restriccions decretades pel govern.

Per al grup de Compromís és responsabilitat de les administracions, cadascuna dins de les seves capacitats i competències, oferir mesures per pal·liar els efectes de la crisi i de les mesures restrictives que provoquen reduccions d’ingressos en ocasions inassolibles pels restauradors.

Des del Govern  de la Generalitat s’han aprovat subvencions de fins a 1.500 € i la reducció del preu de lloguer fins al 50 % i des de l’ajuntament s’han pres mesures de consens com l’eliminació de les taxes d’ocupació de la via pública, l’ampliació de terrasses i la difusió dels establiments amb servei d’àpats per emportar i servei a domicili.

La regidora de Compromís, Carlota Valls, va recordar que segons els experts la pandèmia trigarà en desaparèixer i, per tant, les mesures restrictives també. I va apel·lar a l’equip de govern per seguir treballant amb creativitat per buscar noves mesures que ajudin als propietaris de bars i restaurants de la ciutat per seguir endavant i no hagin de tancar.

Valls va explicar cadascuna de les propostes que, segons va afirmar, ja s’estan duent a terme en altres localitats amb èxit.

Pel que fa a les terrasses, Compromís va demanar que es revisin totes i cadascuna de les llicències que han estat denegades. Amb la limitació dels aforaments les terrasses són vitals per a la supervivència d’aquests negocis i, per tant, ara és el moment de flexibilitzar al màxim del possible la normativa, per poder donar una resposta a qui se li ha denegat instal·lar una terrassa o ampliar-la.

En referència al servei d’àpats per emportar Compromís va proposar oferir un servei d’assessorament per a que els establiments que no en tinguin puguin sol·licitar la llicència corresponent. En aquest sentit, Valls va explicar que alguns ajuntaments fins i tot han endegat un mecanisme per tramitar aquesta llicència de forma molt àgil per a que bars i restaurants puguin obtenir una llicència provisional. Amb aquesta mesura a més de donar suport a aquests establiments garantim que tothom que desenvolupa aquest servei ho faci amb la llicència que garanteix un bon servei.

Del servei a domicili Compromís va fer èmfasi en el fet que és un servei difícil d’assumir per petits establiments per suposar un cost afegit de personal. Va explicar que des d’algun ajuntament s’ha posat en marxa un servei de domicili municipal compartit organitzat de manera que per un preu mòdic el restaurador pot oferir aquest servei als seus clients. Facilitant aquest servei des de l’ajuntament també es garanteix una cobertura laboral adient als repartidors.

Per últim, la regidora de Compromís va recordar la proposta del tiquet menú, que ja havia fet arribar a l’equip de govern en comissions informatives, que està pensada per a que persones en situació econòmica i de salut mental precària, puguin rebre un tiquet subvencionat per l’ajuntament  per anar a menjar a un restaurant que es vulgui adherir al projecte. D’aquesta manera el beneficiari del tiquet menú pot fer un àpat suficient i equilibrat, en companyia i en un espai normalitzat. Per altra banda, pels restaurants que s’hi adhereixin suposaria un ingrés extra.