Compromís denuncia la mala gestió dels impostos a la Seu per part de Junts i ERC

En el darrer ple es van aprovar la pujada dels menjadors escolars i de les escombraries i la baixada d’un 0,5% de l’IBI.

Aquesta política econòmica de Junts i ERC demostra que no tenen projecte de futur per la Seu.

En el passat plenari municipal que es va celebrar dilluns dia 2 de novembre es van aprovar una sèrie de modificacions de les ordenances fiscals que regulen els impostos, taxes i preus públics que paguen els ciutadans i ciutadanes d’una població i poden ser una eina que impulsin mesures que ajudin al sector econòmic de la Seu.

L’equip de govern de Junts i ERC van aprovar unes modificacions que consistien en la pujada del preu del menjador escolar de la llar d’infants un 4% fins el preu màxim que permet la Generalitat i també va pujar la taxa d’escombraries. Per altra banda, es va aplicar una rebaixa ridícula d’un 0,5% sobre l’IBI i es va bonificar el 100% de la taxa d’ocupació de via pública per a terrasses de bars i restaurants i 100% de la taxa als paradistes del mercat setmanal, ambdues bonificacions a proposta del grup de Compromís.

Aquestes contradiccions dintre de la seva proposta liderades per Viaplana d’ERC, demostren una falta de direcció en les polítiques econòmiques de l’Ajuntament de la Seu i una falta de projecte de ciutat.

Cal recordar que l’IBI en aquesta ciutat és de les més cares de Catalunya per habitant i que els darrers 15 anys ha pujat més d’un 100%, és a dir, s’ha doblat el preu de l’IBI urbà. Aquesta rebaixa, per tant, és una cortina de fum per amagar la seva incapacitat d’aplicar altres mesures per revitalitzar l’economia local.

També és important remarcar que l’IBI rústic ha pujat els darrers 4 anys l’escandalosa xifra de 440% i l’equip de govern no ha fet res per a revertir aquesta injusta situació d’un sector primari molt afectat inclús abans de la pandèmia.

Compromís durant la present i l’anterior legislatura, ha fet vàries propostes de modificació d’aquestes ordenances on es recollien una sèrie de mesures per a reactivar l’economia d’alguns sectors afectats per la crisi, impuls d’energies verdes i abaratir alguns impostos que són dels més elevats de Catalunya.

Les principals propostes han estat crear una línia de subvencions per tal de bonificar fins el 90% de la quota de l’IBI als locals comercials del Centre Històric i d’altres zones d’interès, rebaixar el tipus de l’IBI rústic per tal de compensar la pujada aplicada al 2018, bonificar el 50% de l’IBI on s’instal·lin plaques solars i una bonificació del 95% en l’ICIO, reduir del 50% de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) de l’Ajuntament en aquelles amb un import màxim de 30.000 €, bonificar el 100% de la taxa d’ocupació de la via pública per terrasses a bars i restaurants, així com la bonificació del 100% de la taxa als paradistes del mercat setmanal i bonificar la quota de la plusvàlua per herència fins a un 95% en cas de familiars de primer grau.

Compromís mostra la seva profunda decepció per la falta de voluntat de pacte de l’equip de govern i perquè de totes les propostes que va enviar en un document, del qual no va rebre cap resposta, només es va aprovar una: la de la bonificació de les terrasses de bars i restaurants i la bonificació de la taxa als paradistes del mercat setmanal.

Aquestes mesures que aplicarà l’equip de govern no arribaran a qui més necessiti un cop de mà per part de les administracions públiques. Aquella família que no tingui un pis en propietat, veurà com no només no es beneficiarà de cap rebaixa d’impostos sinó que a més pagarà més per les escombraries i pel menjador escolar.

Ordeig declara que “en temps difícils cal ser resolutius i aplicar mesures econòmiques que ajudin a tirar endavant el teixit comercial i empresarial de la Seu” i afegeix que “un cop més es demostra la incapacitat d’aquest equip de govern que es veu superat per les circumstàncies”.