Compromís X Pirineu reclama millores urgents en la gestió de l’aigua a la comarca

En diverses reunions de treball, el grup de Compromís ha recollit les necessitats que presenta el territori en matèria d’aigua.

Des de Compromís preocupa sobre tot la manca d’aigua potable a diferents nuclis de la comarca i la pèssima salut dels nostres rius.

Els regidors, regidores, consellers i consellera de Compromís han celebrat diverses jornades de treball dedicades a estudiar la gestió de l’aigua a la nostra comarca. Amb el suport d’experts reconeguts en la matèria han recollir les necessitats que presenta la comarca, així com les diferents propostes que podrien portar a la seva solució.

Des de Compromís preocupa sobre tot la manca d’aigua potable a diferents nuclis de la comarca i la pèssima salut dels nostres rius.

L’aigua, com a font de vida, ha preocupat sempre i en tots els temps. A Europa fa molt temps que es treballa per aconseguir la màxima qualitat de l’aigua que es beu i per reciclar l’aigua un cop s’ha utilitzat.

En el nostre país la competència de la gestió de l’aigua està repartida entre les administracions i altres organismes autònoms i independents però amb relació directa amb l’administració. En el cas de Catalunya tenim la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua, cadascuna amb àmbits d’actuació ben delimitats.

Fruit de la col·laboració entre les diferents entitats sorgeixen els Plans Hidrològics, que recullen totes les actuacions que permeten avançar en la millora de la gestió de l’aigua en tots els àmbits: els regadius, els pantans, els rius, els torrents… i controlen actuacions com les construccions vora els rius, els vessaments, les activitats com la pesca i la pràctica d’esports d’aigua, el sanejament de l’aigua, el pagament dels cànons, la neteja de les lleres i un llarg etcètera.

Als territoris rurals com el nostre, és cabdal la tasca que duen a terme les associacions o comunitats de regants que, amb les seves concessions en l’aprofitament de l’aigua, gestionen des de fa molt temps aquest recurs vital per l’economia relacionada amb la terra.

Cal reconèixer els esforços fets fins ara, però cal també destacar que tenim encara molts reptes per endavant i que en alguns aspectes ens estem quedant enrere: Com és possible que en ple segle XXI encara tinguem pobles sense aigua potable i cap depuradora en tota la comarca realment eficaç?

Els governs de Junts i ERC tant al Consell com als ajuntament no han lluitat tot el que caldria pel nostre dret a l’aigua de boca de qualitat i per la salut dels nostres rius. Però també cal dir que es fa necessari que la població prengui consciència també de com les seves actuacions del dia a dia afecten seriosament la qualitat de la nostra aigua. Només cal veure tot el que moltes persones aboquen als vàters per adonar-nos que caldrà molta pedagogia per adquirir nous hàbits més respectuosos amb el medi ambient.

Compromís ha recollit les mancances que presenta la comarca en matèria de gestió d’aigua, estudiarà propostes que aportin solucions factibles i les farà arribar als equips de govern dels Ajuntaments i del Consell Comarcal.