Compromís reclama assimilar Andorra a la regió sanitària de l’Alt Pirineu

Cal trobar una solució per no bloquejar Andorra, sobretot en èpoques nadalenques, i pugui rebre visitants per mantenir activitat econòmica i els llocs de treball.

Molts ciutadans i ciutadanes de la Seu d’Urgell treballen a Andorra i es poden veure afectats laboralment per aquest tancament.

A causa de l’augment de casos de la COVID-19 a tot Catalunya, el govern de la Generalitat va establir unes mesures molt estrictes per evitar la seva propagació que incloïa la declaració de l’estat d’alarma que limita el lliure moviment de les persones.

Aquesta limitació provoca que cap ciutadà de Catalunya pugui desplaçar-se fora de les seves fronteres si no és amb unes excepcions, com per motius de feina o d’altres.

Ahir es va filtrar el pla de la Generalitat en el qual es proposa que es talli l’accés a Andorra fins al 15 de gener, la qual cosa tindria uns efectes devastadors per a l’economia del nostre país veí. S’ha de tenir en compte que ara ve l’època de Nadal i la campanya comercial que va associada, així com la temporada d’esquí que començarà en breu.

Aquesta situació és totalment intolerable i cal portar a terme mesures per evitar el seu aïllament i Compromís proposa que es consideri el Principat d’Andorra com un territori més de l’àrea de salut de l’Alt Pirineu i Aran, la qual cosa evitaria conflictes com els que estem vivint actualment.

És important recordar que un sotrac econòmic a Andorra també repercutiria amb llocs de treball als habitants de la Seu, dels quals més de 1.300 treballen a diferents empreses d’aquest país i moltes famílies en depenen econòmicament. No es pot donar l’esquena a un territori veí i amic al qual hem estat entrelligats històricament.

També caldria tenir en compte un relaxament de les mesures a hores puntes a la frontera hispano-andorrana per evitar grans aglomeracions a l’hora en la qual la majoria dels treballadors fronterers es traslladen a les seves residències de la Seu i la comarca.

Compromís també reclama a l’equip de govern de l’Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell que, ara més que mai, defensin els interessos del territori.

Ordeig declara que “com a diputat del Parlament ja he fet arribar a la consellera de Salut el cas concret d’Andorra per evitar el seu tancament perimetral fins a mitjans de gener” i considera que “aquestes mesures tindrien una repercussió molt gran pel territori andorrà i alturgellenc que prou malament ho està passant amb la crisi sanitària i econòmica provocada per la COVID-19 i, per tant, cal que Andorra sigui considerat una part més a efectes pràctics del territori de l’Alt Pirineu i l’Aran.”