La violència contra les dones es pot eliminar

Massa sovint hem sentit que els grans problemes de la humanitat no tenen solució; missatges pessimistes com que sempre hi haurà rics i pobres, que sempre manaran els poderosos, que la igualtat de gènere és una utopia…

No és cert. Nosaltres, que existim tal i com som ara (Homo Sapiens) des de fa uns 200.000 anys i mai hem estat governats per cap ésser superior, som els únics responsables del món que tenim. I som els únics amb capacitat per canviar-lo.

L’origen històric de la violència contra les dones la trobem en la instauració del model de família patriarcal al període de l’Antiga Roma (del segle VIII a.C. al segle V d.C.) , on la dona es veia obligada a obeir al seu pare primer i al seu espòs després.

Posteriorment, els pocs drets de les dones que quedaven van ser fulminats a l’edat medieval (del segle V fins el XV) on el valor de les dones de les classes altes radicava en les aliances familiars que podien aportar mitjançant els matrimonis convinguts, i les dones de les classes baixes es consideraven poc més que esclaves.

Aquests models van perdurar en el temps reforçats per les estructures de poder, per les religions i per les classes polítiques, formades exclusivament per homes; i es van fer presents en totes les societats del món.

No és fins la segona meitat del segle XX que, gràcies a les organitzacions feministes, el problema de la violència contra les dones es visibilitza, primer pas per la lluita per la seva eradicació.

I ara ens toca a nosaltres, a les dones i als homes del segle XXI, seguir avançant per una societat lliure de violència contra les dones, una societat millor per a tothom.

Ara sabem que amb polítics que apostin sense reserves per la igualtat de gènere i els drets de les dones;  treballant per la prevenció des dels primers anys de vida; aprovant lleis que protegeixin les dones i els seus fills i no deixi impunes als agressors; dedicant els recursos necessaris per donar suport integral a les víctimes i teràpia als agressors; i amb una majoria d’homes i dones que somiïn i treballin per una societat més justa, el canvi és possible.

Si, el canvi és possible, i el pessimisme és una excusa.

Carlota Valls Albiol

Regidora de Compromís X La Seu i consellera comarcal de l’Alt Urgell