Compromís denuncia la incapacitat de Junts i ERC per garantir el dret a l’habitatge

Dilluns es va produir un incendi en una casa ocupada amb danys materials importants.

Compromís porta advertint des del setembre del 2019 sobre els riscos de seguretat dels habitatges ocupats de la plaça Europa sense que s’hagi fet absolutament res.

Dilluns d’aquesta setmana es va produir un incendi a una de les cases ocupades del Portal d’Andorra, al costat de la resta d’habitatges ocupats de la plaça Europa. Es van produir danys materials i personals importants, el que va provocar que la família amb nens que ocupava la casa hagués de ser traslladada a l’Hospital per inhalació de fums i donada d’alta hores més tard.

Compromís X La Seu vol denunciar que això és el resultat de la desídia de l’actual equip de govern de Junts i ERC que no han fet res per resoldre el problema de l’ocupació dels habitatges de la plaça Europa i Portal d’Andorra. Es va començar amb l’ocupació de 2/3  habitatges i avui n’hi ha més de 40 d’ocupats.

Cal recordar que al setembre del 2019, Compromís va fer la primera interpel·lació al ple municipal per denunciar aquesta ocupació i advertir sobre dels possibles problemes de convivència i seguretat que això podria comportar. També va fer denúncia pública el 18 de setembre del mateix any. No han tingut una actitud diligent, ni l’Ajuntament ni l’entitat bancaria responsable de l’edifici, per resoldre aquest problema, que ara s’ha fet gran i anirà a més si no s’actua.

És important remarcar que aquest problema ve provocat per una política passiva, erràtica, i gairebé inexistent en la promoció d’habitatge social per part de Convergència i ERC en els darrers 16 anys. En els quatre darrers mandats en l’ajuntament per part de governs de Convergència i ERC no s’ha construït ni un sol habitatge protegit, ni per a joves, ni per a famílies amb pocs recursos. En els 24 anys de governs de Progrés, se’n van construir una mitja de 10 habitatges/any.

L’única promoció que es va fer durant l’etapa liderada per Convergència (precursors de Junts per La Seu) i ERC és el bloc de l’Horta del Valira que va acabar en mans de Caixabank i només va servir per especular i aconseguir que l’ajuntament s’enriquís amb prop de 2 milions d’euros, diners que tampoc es van fer servir per afavorir polítiques d’habitatge, sinó per tapar forats fruit d’una gestió negligent.

El grup de Compromís X La Seu, des de fa 7 anys, ve insistint en el fet d’arribar a acords amb l’entitat bancària propietària dels blocs de la plaça Europa per poder utilitzar els habitatges per a lloguer social a preus assequibles. Davant d’aquestes reivindicacions la resposta de l’equip de govern de Convergència amb el suport còmplice d’ERC, va ser encarregar un informe de més de 15.000 euros que va servir per engreixar el calaix de projectes que es paguen i, finalment, no serveixen per a res sinó per malbaratar els diners de totes i tots.

Per tot això, el grup de Compromís mostra la seva gran preocupació i insta a l’equip de govern de l’ajuntament de la Seu liderat pel tàndem Fàbrega / Viaplana a actuar de manera immediata per revertir aquesta situació lamentable i perillosa per a la convivència de tots els ciutadans i ciutadanes de la nostra ciutat i a aplicar mesures urgents perquè no es produeixin més ocupacions a la Seu.

Ara amb el nou pressupost aprovat fa uns dies, a proposta de Compromís, es va acceptar crear una partida destinada a la compra de l’edifici inacabat de 13 habitatges a l’Avinguda Valira núm. 9, a veure, si per fi, s’inicia des de l’ajuntament una política municipal a favor de l’habitatge de lloguer social.