Compromís X Pirineu demana solucions als continus talls de llum

Una mica de vent, llamps, pluja o neu són suficients per a que alguns pobles pateixin talls de llum que provoquen importants perjudicis a particulars i empresaris.

És necessari exigir un bon manteniment i una renovació de les xarxes elèctriques, més especialment als pobles de muntanya.

Als pobles de la nostra comarca, a la que bufa una mica fort el vent, llampega, plou o neva, es relativament freqüent que es produeixin talls de llum. Ja siguin de llarga durada (hores, dies) o curta (microtalls) provoquen importants perjudicis a particulars i empresaris.

Als nostres pobles quan marxa la llum ens podem trobar situacions preocupants. Quedar-se en ple hivern sense llum pot significar estar sense calefacció ni aigua calenta durant hores amb temperatures sota zero. També pot suposar que en els pobles sense cobertura de telefonia mòbil, persones grans es quedin sense línea de telèfon fix o serveis de teleassistència. Pels restaurants i establiments turístics pot suposar importants pèrdues d’aliments frescos i reclamacions de clients per diferents molèsties ocasionades.

La tempesta que hem patit aquest cap de setmana ha provocat, un cop més, talls de llum a diferents pobles de la comarca. En aquesta ocasió han estat especialment destacables els talls a diferents nuclis dels municipis de Fígols i Alinyà i de Montferrer i Castellbó.

Un significatiu nombre de pobles de Lleida s’han unit per reclamar solucions davant el problema dels continus microtalls d’energia elèctrica que provoquen seriosos problemes en el funcionament d’electrodomèstics, dispositius de cobraments, instal·lacions d’alarmes, entre altres. I és que Endesa no compatibilitza els microtalls de menys de tres minuts, malgrat comporten aquestes conseqüències negatives en els usuaris.

Des del Síndic de Greuges de Catalunya s’ha recordat recentment que l’electricitat és un servei bàsic i essencial per a la vida quotidiana i cal garantir-ne la qualitat i la continuïtat. També va instar a les administracions a actuar de manera coordinada en aquest àmbit.

Compromís porta reclamant durant anys les mancances en infraestructures i serveis de les zones rurals, entre elles les xarxes elèctriques i la necessitat que des de les administracions locals s’exigeixi a la companyia subministradora de llum, Endesa en la majoria de casos, la renovació de certes línees en mal estat u obsoletes, la prevenció d’avaries amb un constant manteniment de les xarxes, una ràpida resposta en cas de problemes i facilitar les reclamacions com a dret dels clients.

Per Jordi Vila, regidor a l’ajuntament d’Oliana i conseller comarcal “una solució per suplir la insuficient inversió de companyies privades seria que des de les administracions es fomentés, mitjançant subvencions, l’ús d’energies renovables amb acumulació”. I afegeix “amb simplement una bateria i unes plaques solars podríem evitar quedar-nos sense calefacció”.

Carlota Valls, regidora a l’ajuntament de La Seu i consellera comarcal afirma que “en la nostra lluita per fer dels nostres pobles llocs amb igualtat d’oportunitats cal que des de les administracions es treballi per garantir el servei bàsic de la llum, eradicar la pobresa energètica i la implementació de fonts d’energies alternatives i renovables”.