Compromís denuncia el lamentable estat dels antics jutjats del Pati Palau

Els diferents governs municipals d’ERC i CiU (Junts) han permès, amb una total passivitat i falta de vigilància, ocupacions, continus furts i actes vandàlics que han degradat les instal·lacions.

No tenir cura de les propietats municipals és una actitud negligent i de desídia per part de Convergència (Junts) i ERC i costa diners als ciutadans i ciutadanes.

Fa algunes setmanes, regidors de Compromís X La Seu van visitar les instal·lacions dels antics jutjats situats a la plaça del Pati Palau, propietat de l’ajuntament de la Seu, i van poder comprovar com el vandalisme i els furts continuats durant dècades i la falta de manteniment i vigilància han abocat a aquest equipament a un estat deplorable i irreversible.

Aquest edifici històric fou construït en temps del bisbe Francisco Antonio de la Dueña y Cisneros i del rei Carles IV, entre els anys 1797 i 1808, període en què van coincidir totes dues personalitats en el desenvolupament del seu càrrec.

Va acollir el jutjat de primer instància de la ciutat durant un llarg període. També va ser Casa dels Infants Orfes. En algun moment del segle XIX o de principis del segle XX l’antiga Casa dels Infants Orfes va convertir-se en l’escola pública de primeres lletres de la Seu d’Urgell. L’any 1911 l’Ajuntament de la Seu va iniciar els tràmits per tal que les escoles fossin graduades. D’aquesta manera, l’escola d’educació primària de la Seu d’Urgell va ocupar aquell emplaçament fins al seu trasllat a l’actual escola Mossèn Albert Vives, que es va produir l’any 1971. En aquell moment la casa dels infants orfes passà a ser ocupada per les dependències del jutjat de primera instància de la Seu d’Urgell fins a la primera dècada de l’any 2000, quan aquestes dependències foren traslladades a un nou edifici que es va inaugurar l’any 2003.

Compromís considera que els successius governs d’ERC i Convergència han tingut una actuació deplorable i irresponsable, caracteritzada per una desídia extrema. Això ha permès que unes instal·lacions que es trobaven en perfectes condicions al bell mig del Centre Històric de la Seu, es degradin fins a l’extrem arribant a una situació irreversible que comportarà una gran inversió per part de les arques municipals, sense que cap representant polític es faci responsable d’aquest fet.

El grup municipal de Compromís treballarà per proposar nous usos per a aquest edifici que ha de permetre dinamitzar el centre històric i recuperar una de les instal·lacions que actualment es troben en situació d’abandonament total, a l’igual que d’altres com la Ciutadella de Castellciutat o una part de l’edifici de les Monges.

Joan Barrera, regidor de Compromís declara que “un cop més veiem com aquest tipus d’actitud irresponsable i negligent d’ERC i Convergència (Junts) costarà diners a tots els ciutadans i ciutadanes de la Seu d’Urgell”.