Compromís pel Pirineu celebra l’aprovació de la proposta de crear la sindicatura de greuges comarcal

Compromís va presentar una moció proposant un conveni de col·laboració amb el Síndic de Greuges de Catalunya que permeti garantir el dret a la ciutadania a disposar de la figura del seu defensor o defensora

La síndica de greuges de la Seu d’Urgell va exposar recentment que cada cop són més els ciutadans i ciutadanes dels pobles que es dirigeixen a ella per la manca d’aquesta figura als seus ajuntaments o al Consell Comarcal.

En el pel celebrat al Consell Comarcal el grup de Compromís pel Pirineus va presentar una moció reclamant un acord per proposar al Síndic de Greuges de Catalunya la signatura d’un conveni de col·laboració entre aquesta institució i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell que permeti una supervisió singularitzada de la comarca i garanteixi el dret de la ciutadania a disposar de la figura del seu defensor com ja en gaudeixen els i les ciutadanes de La Seu.

En la exposició de la moció es va recordar que el Síndic de Greuges té la funció d’atendre les queixes de totes les persones que es troben desemparades davant l’actuació o la manca d’actuació de les administracions i que La Seu d’Urgell ja disposa d’aquesta figura.

Es va deixar constància del fet que la síndica de greuges de l’ajuntament de La Seu havia advertit recentment que malgrat les seves competències són teòricament només municipals estava atenent un nombre força considerable de persones de la comarca atès que no existeix aquesta figura en cap altre ajuntament de la comarca.

També es va recalcar que la comissió del Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores locals de Catalunya en el seu informe sobre “Les desatencions a la ciutadania en temps de pandèmia” proposen la creació de la figura del/a síndic/a, a tots els ajuntaments com a indicador de maduresa i bona salut democràtica i com a recurs valuosíssim.

L’equip de govern va proposar afegir un punt més d’acord a la moció per la promoció de la figura del síndic del Consell Comarcal, proposta acceptada pel grup de Compromís, tot i que, segons va explicar la consellera Carlota Valls, “donades les característiques de la nostra comarca veien un model més realista i viable a curt termini el que ja tenen en marxa al Consell Comarcal de la Cerdanya i al Conselh Generau d’Aran, territoris veïns que han signat convenis de col·laboració amb el Síndic de Catalunya per una supervisió singularitzada”.