CRIDA A LA SOLIDARITAT EL PRIMER DE MAIG

Un dia com avui és necessari recordar que el treball està reconegut com un dret de les persones.

Tota persona hauria de tenir la oportunitat de guanyar-se la vida amb un treball lliurement triat o acceptat i en condicions dignes, i les administracions tenen la obligació de prendre les mesures necessàries per a que així sigui.

Avui, amb motiu del Primer de Maig, el director general de la OIT, Guy Ryder, ha fet una crida a la solidaritat. Ha demanat a treballadors, ocupadors, governs, organitzacions internacionals i a tots els que estan compromesos amb la construcció d’un món millor a unir forces per aconseguir un món de treball amb justícia i dignitat per a tothom.

Aquesta crida era necessària perquè estem lluny de poder dir que estem fent tot el necessari per garantir aquest dret.

Les dones segueixen cobrant menys que els homes per la mateixa feina, molts treballadors i treballadores pateixen condicions abusives a la feina i moltes persones troben greus dificultats per accedir a un lloc de treball.

Els qui es troben en alguna d’aquestes situacions saben la desesperació que provoca no tenir el sou i el reconeixement que et mereixes pel simple fet de ser dona, o treballar llargues jornades i continuar sent pobre, o sentir que ja no saps a on més anar per buscar una feina.

No tenim dades sobre la discriminació de gènere a la nostra comarca, però si a nivell de país, que ens indiquen que, a aquest pas, necessitarem 70 anys per arribar a la igualtat en salaris entre homes i dones.

Tampoc disposem dades de persones que, a la nostra comarca, estiguin patint condicions abusives de feina, però si tenim detectats quin són els sectors on trobem majoritàriament aquests problemes: a la hostaleria, la restauració i la cura de la llar i de persones en situació de dependència.

I sí disposem de dades de persones en situació d’atur, que són prop d’un miler i sense contar les que es troben en ERTO.

Molta feina a fer…

Als equips de govern dels nostres ajuntaments i del Consell Comarcal els hi hauríem de preguntar si estan fent tot el possible per garantir l’estabilitat dels treballadors i treballadores a les administracions; si estan convocant ofertes públiques de treball on es garanteix la igualtat d’oportunitats per accedir-hi; i si estan aplicant mesures per afavorir la creació de nous llocs de treball i la reactivació econòmica.

I avui seria un bon dia per recordar als qui ens governen que, en el seu cas, no el hi demanem solidaritat sinó responsabilitat.