Compromís X Pirineu demana la creació urgent d’una taula de seguiment del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD)

Les treballadores del SAD han denunciat greus irregularitats laborals comeses per l’empresa adjudicatària del servei.

Compromís recorda en el Ple comarcal que ja va alertar dels perills de l’externalització d’aquest servei i de la falta de supervisió per part del Consell Comarcal.

En el ple celebrat dijous, el grup de Compromís X Pirineu va interpel·lar a l’equip de govern format per ERC i Junts amb motiu de les greus irregularitats laborals que han denunciats les treballadores del SAD mitjançant diverses instàncies presentades al Consorci d’Atenció a les Persones (CAPAU), organisme depenent del Consell Comarcal i responsable del servei.

La portaveu del grup, Carlota Valls, va recordar als consellers i conselleres que quan es va adjudicar el servei fa gairebé dos anys a una empresa de Lleida, Compromís ja va advertir dels perills que comporta l’externalització d’aquest servei i va demanar, sense èxit, que es creés una taula de seguiment per vetllar per un servei tan necessari per les persones en situació de dependència.

Valls va exposar que les treballadores havien denunciat irregularitats en els contractes, en les nòmines, en les baixes, en els desplaçaments i en les vacances, així com retards en els cobraments, i manca de comunicació amb l’empresa, coordinacions i formacions.

La consellera comarcal va recordar que Compromís aposta per una gestió pública d’un servei tan essencial i tan sensible com és la cura de les persones grans i de persones en situació de dependència a les seves llars. I que si s’externalitza, des de l’administració el que s’ha de fer és, com a mínim, supervisar molt de prop el funcionament mitjançant protocols i coordinacions continues amb l’empresa, les treballadores i els usuaris.

Segons Valls “un cop arribats aquí, on vam advertir que hi podíem arribar, hem demanat a l’equip de govern del Consell la creació urgent d’una taula de seguiment del SAD que abordi com solucionar els problemes actuals i quines mesures cal prendre a curt termini que permetin implementar a la Seu i a la comarca un model d’èxit del SAD basat en una gestió eficient i eficaç del servei i el millor tracte possible per les treballadores i els usuaris”.