Compromís X Pirineu demana mesures decidides per impulsar i renovar la formació professional

En el ple del Consell Comarcal Compromís va recordar les mancances que pateix la comarca en l’àmbit de la formació professional

Valls anuncia que els fons europeus permetran la necessària reforma de la formació professional, una oportunitat que cal saber aprofitar

En el ple del Consell Comarcal celebrat el passat dijous Compromís va recolzar el conveni de formació professional dual amb l’institut Joan Brudieu, un model que ja fa anys que funciona molt bé a països com Alemanya, però va insistir en la necessitat que des de totes les administracions es plantegin mesures decidides per impulsar i renovar la formació professional a la nostra comarca.

La portaveu del grup comarcal i regidora a l’ajuntament de la Seu, Carlota Valls, va detallar les mancances que pateix l’Alt Urgell pel que fa a l’oferta de títols de formació professional.

Patim una falta de renovació en la oferta de titulacions, ja que hi ha estudis que fa tants anys que es donen que ni el propi mercat laboral proper pot absorbir als professionals que acaben i cerquen el seu lloc de treball. Aquesta situació desvirtua el fi últim de la formació professional, que és la inserció al mercat laboral dels estudiants.

Es dona una concentració de l’oferta en determinats centres, en detriment d’altres, especialment al sud de la comarca. L’institut Aubenç d’Oliana fa anys que reclama poder ampliar la seva oferta en formació professional i donar així resposta a les famílies que viuen al sud de la comarca i en les comarques limítrofes. Per la seva banda, l’institut La Valira de La Seu fa anys que reclama poder completar la construcció de l’edifici que es va projectar el seu dia, que inclou una planta més, el que permetria poder oferir als seus estudiants formació post obligatòria, el que evitaria la massificació en altres centres i fins i tot l’especialització dels centres d’estudis.

Existeix una manca d’ofertes relacionades amb el territori, deixant palès dades com que no hi ha cap oferta de formació professional adreçada a la restauració, al turisme i a l’esport, activitats clarament presents i diferenciadores al nostre territori que necessiten de professionals qualificats.

Valls va demanar a l’equip de govern de Junts i ERC que no s’excusin en el fet que la formació professional és competència del departament d’Educació, doncs és des de les administracions locals que s’ha de lluitar per a que les administracions superiors i centrals entenguin i donin resposta a les necessitats de cada territori.

I els hi va subratllar que hi ha altres mesures on sí tenen una competència directa com, per exemple, en la redacció de les bases dels llocs de treball de les administracions locals on, segons la consellera Valls, en ocasions es puntua massa generosament la titulació superior en llocs de treball on la llei només demana titulació en formació professional. En aquest sentit Valls va subratllar que la contractació pública s’ha de regir pels principis que exigeix la llei, que són els garants d’evitar procediments de selecció subjectius i/o arbitraris.

Valls recorda que el govern de l’estat espanyol ha anunciat una inversió de 5.000 milions dels fons europeus en un pla nacional de capacitats digitals, un pla estratègic d’impuls a la Formació Professional i en la digitalització del sistema productiu, accions que es duran a terme amb les comunitats autònomes mitjançant programes de cooperació territorial.

Segons Valls “estem davant d’un moment històric, arribaran inversions al sistema educatiu i productiu que cal saber aprofitar. Si ens quedem enrere, quin futur els depara als nostres infants i joves? Demanem als polítics al capdavant de les administracions locals que siguin ben conscients de la responsabilitat que tenim, ara és el moment de lluitar pel nostre territori més que mai per a que arribin les oportunitats que tan necessitem”.