Compromís demana la cessió immediata del terreny d’equipament de l’Horta del Valira per al nou Hospital de la Seu

El Departament de Salut de la Generalitat construirà amb fons Next Generation de la UE el nou Hospital de la Seu d’Urgell i precisa amb caràcter immediat la cessió del terreny.

En aquests moments no existeix cap altre terreny adequat al municipi de la Seu per encabir un nou hospital i seria una irresponsabilitat no actuar amb caràcter urgent.

El grup de Compromís ha presentat una moció per al proper ple municipal del dilluns 13 de setembre en el que es demana la cessió immediata dels terrenys de l’Horta del Valira davant del barri de Santa Magdalena per destinar-lo al nou Hospital de la Seu davant el coneixement de la urgència en la construcció del nou equipament que haurà d’estar entregat abans del 31 de desembre del 2023.

Com es pot comprovar, la Seu d’Urgell i la comarca de l’Alt Urgell pateixen un agut i històric dèficit d’equipaments sanitaris, en especial hospitalaris.

En un estudi recent, avalat per dades oficials de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell està a la cua dels hospitals de Catalunya, el que repercuteix directament en la qualitat de l’assistència sanitària en aquesta àrea del Pirineu, que es veu pal·liat en part per la gran tasca dels professionals que hi treballen.

Des de l’any 2002, existeix un consens de totes les forces polítiques representades a l’ajuntament de reservar els terrenys d’equipament de l’Horta de la Valira davant del barri de Santa Magdalena, previstos al Pla General d’Urbanisme,  per a destinar-los a la construcció del nou Hospital de la Seu. També des de l’any 2010, la Generalitat a través del Departament de Salut ha treballat en aquest nou Hospital amb els successius governs, però per diferents motius no s’ha pogut materialitzar aquest objectiu tan necessari pel nostre territori.

Compromís coneix la voluntat explícita del Departament de Salut de la Generalitat de construir amb fons propis i fons Next Generation de la Unió Europea el nou Hospital de la Seu d’Urgell i que precisa amb caràcter immediat la cessió per part de l’Ajuntament d’un terreny adient de propietat municipal.

En aquests moments no existeix cap altre terreny adequat al municipi de la Seu per encabir un nou hospital ja que d’altres terrenys o no són encara de propietat municipal o encara que estiguin en procés d’urbanització tenen risc d’inundabilitat segons documents oficials vigents de la Confederación Hidrográfica del Ebro (CHE), com és el cas dels futurs terrenys d’equipament al costat dels bombers.

Cal recordar els episodis que han fet augmentar extraordinàriament la sensibilitat ciutadana i del conjunt de les administracions públiques respecte el risc d’inundabilitat: Biescas, Agramunt, i recentment Alcanar i al centre d’Europa. Amb aquests antecedents, considerem una gravíssima imprudència per part de l’equip de govern proposar la zona dels bombers com a ubicació del nou hospital, zona catalogada com a inundable.

Per tant, el grup municipal de Compromís, ha presentat la citada moció per cedir el terreny d’equipament ubicada a l’Horta de la Valira davant del barri de Santa Magdalena, de 14.352 m2, amb la finalitat de construir el nou Hospital Comarcal de la Seu d’Urgell, de manera urgent garantint així l’arribada de la inversió dels fons europeus.