Negativa de Junts i ERC a la creació d’un servei de suport i assessorament a les entitats de la comarca

Compromís x Pirineu va presentar una moció per la creació d’un servei de suport a les entitats que va ser rebutjada per l’equip de govern

L’objectiu de la proposta era assessorar a associacions, clubs i ONG de la comarca en el compliment de l’exigent i farragosa normativa vigent

En el ple del Consell Comarcal celebrat la setmana passada, Compromís x Pirineu va presentar una moció per la creació d’un servei de suport i assessorament a les entitats, amb l’objectiu que associacions, clubs i ONG de la comarca disposin d’un acompanyament en el compliment de l’exigent i farragosa normativa vigent. La moció no va rebre el suport de l’equip de govern format per Junts i ERC.

En l’argumentari de la moció, Compromís va destacar el paper fonamental que juguen les associacions en molts dels àmbits de la nostra societat com són la difusió i conservació del patrimoni natural, històric i cultural, la defensa dels drets humans i de la ciutadania, la pràctica de l’esport i els hàbits saludables, i un llarg etcètera.

Un bon teixit associatiu és fonamental per aconseguir una societat cohesionada i participativa, i l’administració local ha de recolzar l’associacionisme i col·laborar estretament amb el teixit associatiu com a representants d’un gran ventall de col·lectius presents i actius en la societat, tenint ben present que sovint ells arriben on l’administració no té capacitat.

Les legislacions en matèria d’associacionisme i voluntariat són cada cop més exigents i la burocràcia desanima i preocupa a la majoria de les entitats més modestes, i en molts casos ocupa de forma desproporcionada el temps, l’energia i els recursos dels seus membres en detriment dels objectius que persegueixen com a associació.

La majoria d’associacions, clubs i entitats de la nostra comarca no disposen de coneixements ni recursos per dur a terme tasques necessàries pel desenvolupament de la seva activitat com són els tràmits de registre, la gestió de la comptabilitat, les sol·licituds de subvencions a l’administració, la documentació i formació del voluntariat, la contractació de personal, etc.

Segons Carlota Valls, regidora a l’ajuntament de La Seu i consellera portaveu al Consell Comarcal “les associacions necessiten quelcom més que un assessorament puntual o una subvenció per un projecte, cal un recurs específic que les acompanyi per poder dur a terme una gestió òptima i ajustada a la normativa”.

I afegeix “les associacions depenen de persones voluntàries que dediquen desinteressadament el seu temps i esforç, i les administracions hem de reconèixer amb fets concrets i útils aquesta valuosa tasca que fan per la nostra societat”.