Compromís demana al Consell Comarcal que escolti al poble i sigui més transparent

En el ple extraordinari Compromís va votar en contra al pressupost presentant per Junts i ERC

Compromís va reivindicar la funció política del Consell Comarcal i el marge d’acció per dotar a la comarca de les oportunitats que necessita

En el ple extraordinari celebrat el passat dijous Compromís va votar en contra al pressupost presentant per Junts i ERC al·legant que no dona resposta a les veritables necessitats del poble i no contempla projectes força que impulsin la comarca a resoldre les seves mancances, a més de presentar-se molt tard, al mes de maig, i sense temps per fer aportacions o consultes.

La portaveu de Compromís al Consell Comarcal, Carlota Valls, va començar la seva intervenció afirmant que malgrat que el funcionament dels Consells Comarcal està força limitat per dependre en gran part del finançament procedent d’altres administracions, hi ha un marge de moviment que permet a un bon equip de govern actuar i demostrar si és capaç de tirar endavant un territori amb problemes d’envelliment i empobriment com el nostre.

Un any més, la presentació del pressupost va quedar en mans de tècnics del consell el que, segons Compromís, denota la manca de lideratge polític. Des de l’equip de govern es va arribar a afirmar que el Comarcal no és un òrgan polític sinó únicament de gestió de recursos, al que la portaveu va contestar preguntant “Llavors què fem aquí?”.

Compromís va insistir en el fet que des de Junts i ERC s’ha anat desviant el poder polític legítim del Ple del Consell (on hi són representades totes les forces polítiques) al Consell d’Alcaldes (on no hi és la oposició) i com a conseqüència no es poden definir plenament les necessitats reals de la gent i aquestes no queden reflectides als pressupostos.

Les necessitats de la gent d’aquesta comarca són, per Compromís, bàsicament dos: poder-se guanyar la vida (el que requereix una important aposta per la promoció econòmica) i que totes les famílies i les persones grans tinguin garantida una vida digna (pel que cal una priorització dels recursos en les necessitats reals d’aquests col·lectius).

Per aquest motiu, Compromís va demanar a l’equip de govern més presència política en el dia a dia del funcionament del Consell Comarcal, aclarint que no es tracta de desconfiança en el personal tècnic (interpretació de l’equip de govern) sinó de mantenir, per part dels consellers responsables de cada àrea, una actitud activa davant la gestió dels recursos i una intencionalitat proactiva davant la presa de decisions.

Des de Compromís també es va demanar superar velles dinàmiques poc transparents i deixar d’actuar com si es tingués por de l’oposició, dels mitjans de comunicació, dels treballadors o del ciutadans.

Valls va recordar la funció del Consell Comarcal de garantir l’equitat territorial fent  preguntes a l’equip de govern. “Com és possible que a dia d’avui si obres l’aixeta a casa teva  depenent del poble on visquis et sortirà aigua potable o no? O com expliquem a les famílies que si portes al teu fill o filla a l’escola de música els hi costarà un preu o una altre depenent si viuen a La Seu o a un poble? I quina resposta donarem una persona gran quan pel fet de viure més allunyat hi ha problemes per atendre’l a casa?”.

Per acabar, Valls va lamentar la manca d’una línia vertebradora en els pressupostos que permetés visualitzar una estratègia d’àmbit comarcal que ens digui inequívocament a on es va i per què. “Ningú sap encara on volen portar Junts i ERC a la nostra comarca”, i va afegir, “el que si hem vist és la clara intenció d’externalitzar serveis bàsics, problemes importants en relació a la transparència, falta de criteri clar sobre grans projectes com els jocs d’hivern, desacords sobre el paper del turisme a la comarca i poca iniciativa en promoció econòmica”.

Per explicar aquesta situació Valls va afirmar que “segurament no ha ajudat que ens tres anys de legislatura ja portem tres presidents, diversos canvis de consellers i conselleres i que el pacte entre Junts i ERC és clarament forçat” i va alertar que “sense projectes força i amb manca de lideratge no som capaços de traslladar esperança i confiança, i la ciutadania cada cop ens veu més allunyats”.