Junts, ERC i la CUP voten en contra d’abolir la prostitució

Compromís x La Seu fa una crida a lluitar contra l’explotació sexual de les dones en situació de prostitució.

Les regidores Lamolla (regidora d’Atenció a les Persones) i Xènia Antona (CUP) defensen la regulació de la prostitució al·legant que són dones que “no tenen altra sortida laboral”.

En el ple celebrat ahir a l’ajuntament de La Seu, el grup de Compromís x La Seu va presentar una moció per instar el Govern d’Espanya a elaborar una Llei de Tràfic d’éssers humans amb fins d’explotació sexual que tingui com a objectiu l’abolició de la prostitució al nostre país i donar suport a la proposició de Llei Orgànica per a prohibir el proxenetisme en totes les seves formes.

La moció també proposava impulsar mesures dessensibilització i formació sobre la vulneració de drets humans que suposa el tràfic d’éssers humans amb finalitat d’explotació sexual i en favor de l’abolició de la prostitució; i un pla integral contra la prostitució que inclogui intervencions a la via pública i pisos per a sancionar clients i proxenetes i impedir l’exercici efectiu de la prostitució.

En la defensa de la moció Compromís va afirmar que la prostitució i el tràfic per a l’explotació sexual de dones són les manifestacions més cruels i violentes de la desigualtat i que totes dues són part de la mateixa estructura de dominació i violència que té l’origen en la desigualtat estructural entre dones i homes: el racisme, la feminització de la pobresa i l’augment de la demanda de dones i nenes per ser prostituïdes.

La moció recorda en la Resolució del Parlament Europeu, de 26 de febrer de 2014, sobre explotació sexual i prostitució i el seu impacte a la igualtat de gènere, indica que la prostitució, sigui forçada o no, representa formes d’esclavitud incompatibles amb la dignitat de la persona i amb els drets fonamentals. I que en les darreres dades publicades per l’Oficina de les Nacions Unides sobre la Droga i el Delicte i la Unió Europea indiquen que les dones i les nenes representen el 71% de les víctimes detectades a tot el món i el 80% de les víctimes identificades a Europa occidental. El 95% acaben explotades en la prostitució, cosa que posa de manifest la molt estreta relació que hi ha entre el tràfic i la prostitució.

També es van aportar dades properes, com que Espanya és un dels països on més dones i nenes són prostituïdes. Segons dades aportades per l’ONU, Espanya encapçala la llista dels països de la Unió Europea amb un 39% dels homes que han acudit a la prostitució almenys una vegada a la vida, amb molta distància respecte als altres països que se situen prop del 19%, la mitjana europea.

Segons Carlota Valls, regidora de Compromís x la Seu, “al nostre territori poc es parla i poc es fa per la magnitud el problema” i afegeix “la crua realitat és que en el negoci de la prostitució l’activitat que es dur a terme a La Seu i comarca està considerada “de baix nivell”, el que significa que les dones cobren menys i estan més desprotegides”.

Les regidores Xènia Antona (CUP) i Marian Lamolla (regidora de l’equip de govern d’Atenció a les Persones) van mostrar-se fermes defensores de regular la prostitució. Segons Valls “ahir vaig sentir vergonya de que regidores de l’ajuntament facin afirmacions tan greus com que les dones en situació de prostitució no tenen altres alternatives laborals”.

Segons Valls “l’abolició de la prostitució arribarà igual que va arribar l’abolició de l’esclavitud per motius de raça o el treball infantil, parlem de drets humans que ofereixen certes resistències ja sigui per ignorància o per interessos. Per això és molt important sensibilitzar a la població sobre el fet que la prostitució no es pot considerar un treball perquè és incompatible amb la dignitat humana”.