Coneix La Seu

catedral_web

Ciutat situada als Pirineus catalans, capital de la comarca de l’Alt Urgell. Es troba dins de l’àmbit funcional de l’Alt Pirineu i Aran, n’és la població amb més habitants, concentrant-ne el 17,4%. Juntament amb Puigcerdà, aplega fins al trenta per cent de la població de l’àmbit.

Se situa a l’interfluvi del Segre i la Valira, poc abans de la seva confluència damunt una petita terrassa fluvial que és continuació del pla de les Forques. La ciutat forma part de l’Urgellet, comarca natural pirinenca formada per 16 municipis de l’Alt Urgell i que juntament amb Andorra corresponia al territori originari del Comtat d’Urgell amb capital a La Seu d’Urgell fins a l’expansió al sud.

L’Alt Urgell és la porta a l’estat d’Andorra i la proximitat a aquest important pol demogràfic i d’activitat econòmica és, en bona part, una de les raons de la puixança actual de la ciutat de La Seu d’Urgell dins l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran.

Cultura popular

Al llarg de l’any són diverses les manifestacions de caràcter folklòric.  Des del 2003, durant les festes de Nadal, té lloc el Món Màgic de les Muntanyes i el Tió de la Freita (Tió de Nadal) n’és un dels protagonistes.

El 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, es fa la cavalcada dels Tres Tombs i una escudellada popular, la Calderada, al Passeig de Joan Brudieu. El 20 de gener se celebra la festivitat de Sant Sebastià. Durant la Setmana Santa té lloc la processó del Sant Enterrament, els orígens de la qual es remunten a l’any 1603 amb la fundació de la

Confraria de la Preciosíssima Sang i les caramelles.

El dilluns de Pasqua, la gent de la Seu i rodalia celebra la Trobada, aplec que es fa en diversos camps de Bellestar i després la gent es dirigeix a l’ermita de la Mare de Déu de la Trobada (Montferrer i Castellbò).

El 7 de juliol hom celebra la festivitat de Sant Ot, patró de la ciutat.

El darrer cap de setmana d’agost, se celebra la Festa Major, en la qual destaca el ball Cerdà, que és ballat per més de cent parelles (entre petits i grans) el diumenge al matí.

La ciutat compta amb dos parelles de gegants, l’Abd Al-Rahman i la Constança que daten de 1943 i representen a un rei moro i una comtessa de Castellbò i l’Ot i l’Urgell del 2005 que representen un trobador i una dona de la noblesa i que recuperen el nom dels primers gegants que van existir a la Seu.

A l’Arxiu Municipal de la Casa de la Ciutat, al Nucli antic, es troba el Llibre verd o Llibre de privilegis de la ciutat d’Urgell del 1470; té la coberta de fusta folrada amb pell, i s’hi esmenten els usos i costums de la ciutat d’aquella època.

Hi ha una dita popular que diu: A la cadireta de la Seu, qui se n’alça no s’hi asseu. A la Seu, si no hi pots ficar la cama, fica-hi el peu. Quan a la Seu repique, senyal de misteri. Valen més cinc filles cosidores, que un fill canonge. L’hàbit no fa el monjo, ni camussa, canonge. O bé monja o bé canonge.

Fires, mercats i festivals

La zona acull el 6,6% de l’activitat firal de Catalunya. A la Seu són nombroses les concentracions firals i de mercats al llarg de l’any:

Llocs d’interès

Esports

La Seu d’Urgell va ser subseu de piragüisme als Jocs Olímpics d’estiu de 1992 que van tenir lloc a Barcelona.

Actualment la ciutat té la certificació de Destinació de Turisme Esportiu de l’Agència Catalana de Turisme en les modalitats de BTT, futbol, piragüisme en aigües braves i esports col·lectius.

Piragüisme

Les competicions, els entrenaments i l’oci relacionat amb el piragüisme té lloc al Parc Olímpic del Segre construït per a les olimpíades del 1992. D’ençà s’han organitzat diversos campionats internacionals.

Els canoers locals del club Cadí Canoë-Kayak destacats són Pere Guerrero, 28è a les olimpíades, i Carles Juanmartí, medalla de bronze als campionats de la Seu de 2009, 19è i 11è a les olimpíades del 2000 i del 2004 a Sydney i Athina.

Esquí

La Seu d’Urgell juntament amb els municipis de Josa i Tuixén, Lles de Cerdanya i Montferrer i Castellbò van crear l’any 1985 la Mancomunitat per la promoció de l’Esquí Nòrdic. La finalitat de la Mancomunitat és promocionar les estacions d’esquí nòrdic propietat dels municipis que la integren i dotar les seves instal·lacions de les infraestructures necessàries i dels mitjans suficients per al desenvolupament de la pràctica de l’esquí nòrdic.El 27 de febrer de 2008 es va arribar un acord per incorporar totes les estacions d’esquí nòrdic de Catalunya i actualment està format per set estacions.

La ciutat és seu del Club d’esquí de fons Urgellet i Cerdanya (CEFUC), club que fundà un grup de pares l’any 1975. Fins fa poc va ésser un dels pocs clubs a Espanya dedicat només a l’esquí de fons. D’aquest club han sortit bona part dels corredors i tècnics que han destacat tant a nivell català com espanyol i, fins i tot, molts d’ells han format i formen part de l’equip de la Real Federación Española de Deportes de Invierno, essent Olímpics diverses vegades.

Prop de la Seu d’Urgell hi ha quatre estacions d’esquí de fons de la Mancomunitat de Municipis per la Promoció de l’Esquí Nòrdic:

  • Estació de Sant Joan de l’Erm al municipi de Montferrer i Castellbò. Al juny per Sant Joan la gent de la comarca es troba a Sant Joan de l’Erm per celebrar la festivitat dinant a la muntanya. A més cada any hi té lloc la cursa Patufet.
  • Estació de Tuixent – la Vansa a la vall de la Vansa. Se celebra la Marxa de l’Arp als volts del mes de febrer.
  • Estació de Lles a Lles de Cerdanya. A Lles s’inicia la Marxa Pirineu que té lloc cada any a principis d’any i finalitza la marxa a l’estació d’Aransa.
  • Estació d’Aransa a Aransa (Lles de Cerdanya).

Parcs

Parcs urbans:

  • Parc del Segre o Parc Olímpic del Segre fou construït pels Jocs Olímpics de Barcelona 92 per acollir el piragüisme en la disciplina d’eslàlom i que va convertir la ciutat en subseu olímpica. Està situat vora el riu Segre mitjançant un canal artificial paral·lel de 800 metres i que aquest es bifurca en dos canals d’aigües braves d’un total de 500 metres de llarg. El desnivell d’aquests canals d’aigües braves és de 6,5 metres amb un cabal de fins a 15 m3. El Parc del Segre disposa d’una minicentral hidroelèctrica reversible, que per una banda, produeix electricitat, i per l’altra, en èpoques de sequera garanteix el suficient cabal d’aigua per la seva utilització. També té un sistema de remuntadors mecànics que t’estalvia de baixar de l’embarcació i pujar de nou a peu. Actualment, a més a més, de celebrar diverses competicions d’eslàlom, s’explota per al turisme de la zona amb diverses activitats d’aventura com el ràfting, l’hidrotrineu, bicicleta tot terreny o btt, nòrdic walking i d’altres.
  • Parc de la Valira a tocar de la Valira, riu que separa la ciutat de la Seu del poble de Castellciutat que forma part del mateix municipi. Dins del parc s’hi pot trobar el Claustre Modern de la Seu d’Urgell obra de l’escultor nat a la Seu, Lluís Racionero. Als capitells apareixen personatges contemporanis com Mussolini, Marilyn Monroe, Schuster, Hitler, etc.

Parcs naturals:

  • Parc Natural de l’Alt Pirineu creat el 2003 entre les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell és el més gran de Catalunya amb una extensió que supera les seixanta mil hectàrees.
  • Parc Natural del Cadí-Moixeró comprèn el conjunt de serres prepirinenques del Cadí, Moixeró, el massís del Pedraforca i gran part de la Tosa d’Alp i el Puigllançada. Té una superfície de 41.342 ha i està situat en límit de les comarques delBerguedà, l’Alt Urgell i la Baixa Cerdanya. Les seves altituds se situen entre els 900 m a les valls i els 2.648,6 m del cim més alt, el Vulturó. Les serres del Cadí i del Moixeró unides en el port de Tancalaporta formen una barrera d’impressionant alçada que separa la vall del Segre de la capçalera del riu Llobregat.

Informació extreta de http://ca.wikipedia.org/wiki/La_Seu_d%27Urgell